Нов доклад на СЗО/Европа разкрива, че през 2018 г. 1

...
Нов доклад на СЗО/Европа разкрива, че през 2018 г. 1
Коментари Харесай

СЗО: Българинът вади от джоба си близо 40 % от разходите за здравеопазване

Нов отчет на СЗО/Европа разкрива, че през 2018 година 1 от 5 семейства е направило заплащания от джоба си, които надвишават потенциала им да заплащат за опазване на здравето с най-малко 40%. Катастрофалните разноски за опазване на здравето може да значат, че едно домакинство към този момент не може да си разреши да посреща други съществени потребности, като храна, жилище и електричество. 

Плащанията, които хората дават от джоба си за медикаменти в извънболничната сфера, са главният мотор на пагубните разноски за опазване на здравето в България. Този тип разноски засягат най-вече по-бедните семейства, възрастните хора и хората, живеещи в селските региони и се усилват с течение на времето, отбелязва новият отчет " Могат ли хората да си разрешат да заплащат за опазване на здравето? Нови доказателства за финансовата отбрана в България. 

Въпреки че страната е постигнала прогрес в някои области, заплащанията от джоба съставляват 39% от разноските за опазване на здравето през 2019 година, надалеч над междинното за Европейския съюз (ЕС) от 21%, се споделя в отчета. 

  " Силната взаимозависимост на България от заплащания от джоба за опазване на здравето е предизвикателство за универсалното здравно покритие – концепцията, че всеки би трябвало да може да употребява качествени здравни услуги, без да изпитва финансови усложнения “, сподели Тамаш Еветовиц, началник на офиса на СЗО в Барселона за финансиране на здравни системи. " Докладът предлага концентриране върху методите да се подсигурява, че Националната здравноосигурителна каса покрива цялото население и че прави изключения за хора, които не могат да си разрешат да заплащат доплащания за медикаменти и други здравни услуги. “

" България предприе съответни стъпки за възстановяване на достъпа до опазване на здравето и понижаване на финансовите усложнения за хората, ползващи здравни услуги, само че остават обилни пропуски в здравното покритие, изключително за семействата с ниски приходи “, сподели Антония Димова, декан на Факултета по публично здраве в Медицински университет-Варна и водещ създател на отчета.

" Този ​​нов разбор дава обстоен обзор на настоящата обстановка и набелязва набор от благоприятни условия за подсилване на финансовата отбрана в нашата здравна система “, сподели Антон Тонев, ръководител на парламентарната здравна комисия в България. 

Пропуски в покритието

Реформите, въведени през последните 10 години, разшириха обсега на здравните помощи, предоставяни от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и имаха за цел да покачат равнището на финансиране от държавния бюджет за НЗОК. Въпреки тези позитивни развития, отчетът обръща внимание на продължаващите пропуски в здравното покритие.

Близо 15% от популацията не е обезпечено и има достъп единствено до няколко обществено финансирани здравни услуги. Само тези, които заплащат здравноосигурителни вноски, имат достъп до изгодите от обезпечаването посредством НЗОК. Правителството заплаща вноски единствено за хора, които живеят в последна бедност; вследствие на това доста хора с ниски приходи са длъжни да заплащат вноски, само че не могат да си го разрешат.

Доплащанията са изключително тежки за рецептите в амбулаторната процедура, няма изключения от доплащането за доста медикаменти и няма общ таван на доплащанията. Това е изключително нездравословно, тъй като хората би трябвало да заплащат част от цената на лекуването в България посредством процентно доплащане, а цените на медикаментите са високи спрямо други страни от Европейски Съюз.

Да създадем достъпа до опазване на здравето вероятен за всички

За възстановяване на достъпа до опазване на здравето и финансова отбрана политиките би трябвало да се съсредоточат върху намирането на способи НЗОК да обхване цялото население. Докладът на СЗО акцентира, че санкционирането на хора, които не могат да си разрешат да заплащат здравноосигурителни вноски, посредством ограничение на достъпа им до здравни грижи подкопава напредъка към универсално здравно покритие.

Препоръките в отчета за справяне с това включват:

- гарантиране, че НЗОК покрива лицата, живеещи под прага на бедността, които все още нямат право на обществено подпомагане;

- освобождение на по-бедните семейства и хора с хронични болести от доплащане и подмяна на процентното доплащане за медикаменти в амбулаторната процедура с, да вземем за пример, дребна такса за рецепта; и

- понижаване на цените на медикаментите и увеличение на бюджета за опазване на здравето, защото обществените разноски за опазване на здравето в България към момента са ниски спрямо множеството страни от Европейски Съюз – 4% от Брутният вътрешен продукт през 2019 година при приблизително за Европейски Съюз 6%.

СЗО поддържа страните да преминат към универсално здравно покритие

Финансовата отбрана е централна за универсалното здравно покритие, което е в основата на Европейската работна стратегия, стратегическата рамка на СЗО/Европа. Чрез Офиса на СЗО в Барселона за финансиране на здравни системи, СЗО/Европа следи финансовата отбрана – ефикасен достъп до опазване на здравето – в над 40 страни. Финансовата отбрана е индикатор за Целите за стабилно развиване и част от Европейския дирек на обществените права. Офисът на СЗО в Барселона също по този начин дава персонализирана техническа помощ на страните за понижаване на незадоволените потребности и финансови усложнения посредством идентифициране и премахване на пропуски в покритието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР