Нов доклад на Global Energy Monitor, независима изследователска компания, чиято

...
Нов доклад на Global Energy Monitor, независима изследователска компания, чиято
Коментари Харесай

Вятърната и слънчевата енергия в Китай могат да избегнат глобалното затопляне 

Нов отчет на Global Energy Monitor, самостоятелна изследователска компания, чиято работа постоянно се употребява от Световната банка, разкрива, че растежът на вятърната и слънчевата сила в Китай може да помогне за ограничение на световните въглеродни излъчвания доста по-бързо от предстоящото и евентуално да избегне пагубните резултати от световната стопляне. 

Само инсталациите на слънчеви панели в страната порастват с високи темпове, които биха нараснали световния потенциал с 85% до 2025 година, написа в отчета. 

Всъщност задачите на страната за зелена сила през 2030 година сега са на път да бъдат осъществени пет години по-рано от графика. Това е ход, който би се оказал доста потребен за попречване на изменението на климата. 

Не всичко е толкоз розово обаче. Централите за въглища също се усилват, частично като енергийна запаса за всички нови вятърни и слънчеви ферми. 

Съобщава се, че Китай е най-големият консуматор на въглища в света и потреблението на въглеродно-интензивния източник на сила е отговорно за към 69% от излъчванията на въглероден диоксид в Китай. 

Авторите на отчета оферират обстоен взор върху настоящия зелен енергиен потенциал в Китай, само че също по този начин вършат прогнози за това, което е оповестено и е в развой на създаване през идващите две години. 

Откритията са впечатляващи, защото Китай има повече слънчеви панели, конфигурирани в огромни планове, в сравнение с останалите страни по света взети дружно. Само във връзка с вятърната сила страната е нараснала потенциала си от 2017 година повече от два пъти. 

Удвояване на потенциала до 2025 г 

Докладът също по този начин предвижда, че нацията ще удвои потенциала си за вятърна и слънчева сила до края на 2025 г. 

За да реализира това, Китай ще усили световната си мрежа от вятърни турбини с 50% и слънчевите си съоръжения с 85%. 

„ Вярваме, че скокът в построяването на възобновими енергийни източници сигурно обезпечава основа за постигане на пика на въглеродните излъчвания [в Китай] по-рано от 2030 година “, сподели пред “Би Би Си ” Мартин Уейл, един от създателите на отчета. 

Сега всичко, което нацията би трябвало да направи, е да ограничи потреблението на въглища. Това обаче си остава предизвикателство. 

През 2022 година се оповестява, че в Китай са построени две нови електроцентрали, захранвани с въглища всяка седмица, най-много за обезпечаване на аварийна сила за непрекъсната сила, когато чистите енергийни източници не работят. 

„ Големият проблем в бъдеще е по какъв начин тези въглищни централи в действителност ще бъдат ситуирани “, добави Уейл. „ Надяваме се, че са ситуирани по метод, който прави допустимо най-високо съответствие сред възобновими източници и въглища “. 

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР