Нов чип, насочен към подобряване на изкуствения интелект, имитира архитектурата

...
Нов чип, насочен към подобряване на изкуствения интелект, имитира архитектурата
Коментари Харесай

Изкуствен интелект имитира човешкия мозък

Нов чип, ориентиран към възстановяване на изкуствения разсъдък, имитира архитектурата на човешкия мозък. Разработката, наречена Loihi 2, бе показана от Intel и комбинира в себе си обичайната електроника и революционен метод. Процесорът на чипа е към 10 пъти по-бърз от предшественика си. Една от аргументите за това е 8-кратно увеличеният брой цифрови неврони, които симулират клетките в мозъка и работят на подобен на техния принцип.

Има опция и за препрограмиране на чипа, с цел да бъде усъвършенстван за обичайни компютърни калкулации, показаха разработчиците. Според тях по този начин той на практика може да се употребява за две разнообразни действия.

Основната цел на чипа е да оказва помощ за обработката на жестове, звукове и в бъдеще - даже миризми. Също по този начин се създава изкуствена кожа, посредством която роботите да имат чувство за досег, когато допират предмети. Това ще им оказва помощ да са по-прецизни и да усещат, когато да вземем за пример държат чаша, само че тя се изплъзва.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР