Нов айсберг се откъсна в Антарктида Снимката е илюстративнаОгромен айсберг

...
Нов айсберг се откъсна в Антарктида Снимката е илюстративнаОгромен айсберг
Коментари Харесай

Айсберг колкото Лондон се откъсна в Антарктида

Нов айсберг се откъсна в Антарктида Снимката е илюстративна
Огромен айсберг – 1550 кв. км, с размерите на Лондон, се е откъснал в Антарктида. Това е станало, откакто пукнатини, появили се по натурален път през последните няколко години по дебелия 150 метра мразовит шелфт Брант, са се популяризирали. Така се е стигнало до отделянето на ледника, заяви Британската антарктическа работа (BAS) на своя уеб страница. 

Събитието е второто огромно сходно в тази част на континента за последните две години.

Изследователската станция на организацията е ситуирана на ледника, от който се е откъснал айсбергът. Намиращите се там учени оповестиха, че тяхната зона на разполагане не е била наранена. Според откривателите ледникът има комплицирана конструкция и последствията от откъсването му могат да бъдат непредсказуеми, съобщи Нова тв.

Всички промени в ледника се следят постоянно посредством специфична автоматизирана система.

Според проф. Доминик Ходжсън, глациолог от Британската антарктическа работа, откъсването на големия айсберг е част от естественото държание на ледения шелф Брант и не е обвързвано с изменението на климата.

Специалистите ще продължат да следят придвижването на новия айсберг, който по-късно ще бъде наречен от Националния център по ледовете на Съединени американски щати.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР