Нов арест на лекар от ТЕЛК заради подкуп. Този път

...
Нов арест на лекар от ТЕЛК заради подкуп. Този път
Коментари Харесай

Арестуваха лекарка от ТЕЛК заради подкуп, предстоят още арести

Нов арест на доктор от ТЕЛК поради рушвет. Този път е арестувана лекарка от болничното заведение в Търговище. По информация на Министерство на вътрешните работи, тя е взела рушвет от 200 лв., с цел да издаде документ за трайно понижена нетрудоспособност на пациент. 

Междувременно, Окръжната прокуратура в Ловеч ще изиска непрекъснат арест за шефа на ТЕЛК  - Ловеч доктор Донка Минкова и още един участник в схемата за подкупи.

В четвъртък проверяващите разкриха скица за освидетелстване на здрави хора и завишаване на % неработоспособност против рушвет. От прокуратурата оповестиха, че в схемата са забъркани всички от ТЕЛК – Ловеч, както и други лекари. Подкупите са били от 200 до 1000 лв., а сега на ареста шефката на комисията е била с над 20 хиляди лв. в джоба си. От ГДБОП оповестиха, че предстоят още арести. Представители на неправителствения бранш са безапелационни, че е нужна цялостна промяна в ТЕЛК.

Според Капка Панайотова от Центъра за самостоятелен живот процентът на изгубена неработоспособност се пресмята въз основата на диагнози и се дават подкупи точно за тяхната замяна. " Ето за какво единственото нещо, за което би трябвало да се употребява решението на ТЕЛК, е общественото обезпечаване. Всичко друго следва да бъде самостоятелно ", разяснява Панайотова.

" Нужна е една по-добра промяна в ТЕЛК. Така, както са написани в този момент, разпоредбите основават предпоставки и за корупционни практики. Освен това никой не желае да работи в ТЕЛК. Медиците там са на доизживяване ", сподели юристът по здравно право доктор Мария Петрова. И добави, че лекарите би трябвало да осъзнаят, че поставяйки си подписа под даден документ, носят сериозна отговорност.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР