Носителят на Световната купа по ски алпийски дисциплини Марсел Хиршер

...
Носителят на Световната купа по ски алпийски дисциплини Марсел Хиршер
Коментари Харесай

Хиршер се оттегли от ските на 30 г. 

Носителят на Световната купа по ски алпийски дисциплини Марсел Хиршер постави завършек на спортната си кариера. 30-годишният австриец, който завоюва Големия бистър глобус рекордните 8 следващи пъти, разгласи, че желае да се отдръпна, до момента в който още е на върха.

Хиршер е непроменяемо №1 в ските от сезон 2011/2012 насам, като усъвършенства редица върхове. С 8-те си триумфа за Световната купа той изпревари предходния рекордьор при мъжете Марк Жирардели, който има 5 огромни глобуса, както и рекордьорката при дамите - Анемари Мозер-Прьол, която е с 6.

В кариерата си Хиршер завоюва и по 6 дребни глобуса в слалома и гигантския слалом. Той има 67 победи за Световната купа, а пред него са единствено Ингемар Стенмарк с 86 и Линдзи Вон с 82. Хиршер завоюва две олимпийски трофеи на игрите в ПьонгЧанг `18, като има и един сребърен орден от Сочи `14. На международни шампионати той взе общо 7 златни и 4 сребърни медала.

" Днес е денят, в който поставям завършек на дейната си кариера. Това към този момент не е огромна изненада. Решението ми е изрично. Аз съм на върха. Тялото ми е малко изтощено след тези 12 години в Световната купа. Това е доста значима причина. Разбира се, желаех да си потегли и като първенец ", сподели Хиршер на конференция в Залцбург (Ав).

Той призна, че е мислил за отричане още през 2013 година, когато завоюва първото си злато на международно състезание, само че по-късно е решил да продължи: " Винаги съм желал да се отдръпва в миг, в който знам, че към момента мога да спечелвам надпревари. Дори през 2013-а усещах, че е добър миг да спра. Но по-късно взех решение да продължа. "

Хиршер се ожени и стана татко на момче през 2018 година, като уточни, че се отдръпва и с цел да може да прекарва повече време със фамилията си. Австриецът счита, че повече няма какво да реализира в ските. " Единственото нещо, което мога да направя идващия сезон, е да изгубя. Защото, в случай че завърша втори, австрийската преса ще го одобри за злополука. Трудно е да се справяш с толкоз огромно напрежение ", добави първенецът.

Хиршер се радва най-вече, че си потегля от ските здрав: " Наистина съм късметлия, че мога да заставам тук с две здрави колене. Искам да играя футбол с моето момче, желая да катеря планини, да карам мотокрос и да върша други неща. " Вече някогашният скиор показа, че го чакат забавни планове и се радва, че може самичък да избира дните, в които да кара ски.

Линдзи Вон, която се отдръпна след международното състезание през 2019 година, бе измежду първите, които поздравиха Хиршер за решението. " Това е тежка година за ските, легендата Марсел Хиршер разгласи отдръпването си. Поздравления за невероятната кариера, приятелю! Да се състезавам в една епоха с теб постоянно е било чест за мен. Осем международни купи е връх, който никой няма да счупи! Радвай се на фамилията си ", написа американката в Туитър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР