Нощно време стените ми вибрират от музиката, а на сутринта

...
Нощно време стените ми вибрират от музиката, а на сутринта
Коментари Харесай

Будапеща - рай за купонджиите, ад за жителите

Нощно време стените ми вибрират от музиката, а на сутринта постоянно би трябвало да шетам повърнато от колата си ". На жителите на Будапеща - новата Мека на купонджийския туризъм, стартира да им идва до гуша от нездравословните последствия на това събитие, споделя Дора Гарай.

С десетките евтини ежедневни полети, халбите бира по 1.5 евро и жилищата по 30 евро на нощ унгарската столица се трансформира в новото обичано място на купонджии от цяла Европа, които и лете, и зиме отиват там за нискобюджетно забавление.

В сърцето на метрополията остарелият еврейски квартал се е трансформирал в невралгичен център на всевъзможни ексцесии с близо 800 питейни заведения, нощни клубове и заведения за хранене на повърхност от по-малко от два квадратни километра. Допреди пет години половината не са съществували.

Шум, боклуци, наркодилъри

Според 32-годишната Дора Гарай, която се занимава с търговия и постоянно е живяла в този квартал с красиви здания от 19-и век, смяната, още по-рязка, в сравнение с в Барселона или Амстердам, е станала непоносима.

Освен шума, повръщаното, урината и отпадъците, част от ежедневния й пейзаж към този момент са и наркодилърите и проститутките, споделя тя.

" Не мога да си показва да отглеждам деца в такава среда. Наричат ни досадници, които не обичат веселбата, само че ние сме просто естествени хора, които желаят да спят нощем ", изяснява младата жена, която е ръководител на съдружие на недоволни локални поданици.

В разположения до огромната синагога някогашен капиталистически квартал към момента живеят не по-малко от 15 000 души. Но 18 % от тях обмислят да изоставен поради нездравословните въздействия, сочи изследване на университета " Корвин " в Будапеща.

Новите туристи

С 3.5 милиона души предходната година броят на туристите в Будапеща на процедура се е удвоил за осем години. А видът гости, които преди бяха привличани най-вече от ретро чара на някогашния " Париж на Централна Европа ", доста се е трансформирал.

Според ръководителката на проучването на университета " Корвин " Мелани Кей Смит " евтиният алкохол " и " купонът " през днешния ден са главните аргументи за пътешестване до Будапеща.

" Невероятно е какъв брой доста получаваме тук против толкоз малко пари ", удостоверява за " Франс прес " група подпийнали датчани.

Нощният живот на квартала, в който едно време е имало единствено няколко бара в полуразрушени здания, в този момент е придобил " индустриални " измерения, като някои заведения могат да одобряват до 2000 души.

На който не му харесва - да си върви

Посред нощ викач с мегафон насочва група туристи към заведение. " Готови ли сте да се размажете? " крещи той, след което изяснява на " Франс прес ", че недоволните локални поданици " могат да се реалокират ".

Дора Гарай и сдружението й, което наброява не по-малко от 1000 души, не са на това мнение. " От една страна, доста хора населяват обществени жилища и не им е елементарно да си тръгнат. От друга страна, за какво да се местим единствено тъй като някакви хора идват тук за по няколко дни и вършат каквото си желаят? ", възмущава се тя.

Все повече са жилищата, които се наемат посредством интернет, и това се отразява негативно на локалните поданици. " Предната нощ някакъв пийнал англичанин, който си търсеше жилището, звъня на всички порти ", споделя изгубил самообладание локален гражданин.

Зона за купони

Дора Гарай и сдружението й провеждат от ден на ден демонстрации, с цел да се чуе гласът им. Те считат, че общината би трябвало да сътвори купонджийска зона надалеч от жилищните квартали и да вкара работно време на питейните заведения до среднощ, а не до 06.00 ч. сутринта, както е в този момент.

Такава мярка обаче ще докара до съществени пропуснати изгоди, счита Абел Жендовиц, притежател на бара " Симпла Керт ", основан през 2001 година в изоставена жилищна постройка, откъдето потегля бохемската, а след това и купонджийската известност на квартала.

" Положението по улиците в действителност е станало отвратително, само че може да се реши с санкции за непристойно държание, с повече полиция, боклукчийски коли и публични тоалетни ", счита и твърди, че питейните заведения към този момент заплащат за патрули от медиатори, които да укротяват шумните клиенти.

Кварталното кметство пък загатна опцията за локален референдум за завършек на работното време на заведенията в среднощ.

Мелани Кей Смит обаче се съмнява, че ще се одобри такава мярка, имайки поради " това преплитане на политиката и бизнеса ". Още повече, че от ден на ден изоставени жилища в квартала се купуват от вложители, които ги трансформират в квартири за купонджии. /БТА/
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР