Носенето на маски в закрити пространства е задължително за всички,

...
Носенето на маски в закрити пространства е задължително за всички,
Коментари Харесай

Трябва ли депутатите да носят маски в пленарната зала?

Носенето на маски в закрити пространства е наложително за всички, в това число в образователните заведения. Това подсети по време на парламентарния надзор здравният министър Костадин Ангелов.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов прикани за еластичен модел на режима с маските в образователните заведения. Здравният министър обаче се опълчи на сходни хрумвания. В тази връзка той направи забележка и на народните представители, че са без маски в залата.

"Какъв разсъдък и угриженост демонстрираме в тази зала, когато половината от народните представители стоят без маска в затворено пространство? Това е извънредно значим детайл, с който ние даваме образец на всички тези, които ни гледат по малкия екран, в това число и за учениците, за които вие говорите. И аз не мога да схвана кои лекарски причини в този миг ни дават правото да вървим в постройката, затворена, ясно за всички, без маска и кое в заповедта на министъра на опазването на здравето не е ясно - за закритите пространства и за ходенето с маска на закрито? Смятам, че ние като рационални хора би трябвало да сме тези, на които да подражават ", акцентира Ангелов.

Тези думи на здравния министър внасят комплициране откакто единствено преди седмица той уведоми в писмен отговор депутати от Българска социалистическа партия, че в пленарната зала може да се стои без маска. В мнението Ангелов се стимулира с обстоятелството, че достъпът на жители до постройките на другите институции е стеснен и заради това те не са закрити публични места.

Левите депутати Росен Миланов и Георги Свиленски го попитаха дали постройката на Народното събрание е закрито публично място, както и пленарната залата, и надлежно дали за съвещанията, които се организират от сряда до петък, важи заповедта му за носене на маски.

"Пленарната зала или там, където е стеснен достъпът на жители в постройките на другите институции, не са публични закрити места и по тази причина може да не се носи маска ", счита Свиленски.

Преместването на депутатите в новата зала в някогашния Партиен дом, което стана от началото на септември, бе точно поради ковид и опцията в нея те да не са близо един до различен.

Здравният министър изяснява и обстойно заповедта от 31.08.2020 година, обвързвана с изключителната епидемиологична конюнктура поради разпространяването на ковид и къде би трябвало наложително да се носи защитна маска.

"Всички лица, които се намират в закрити публични места (в т. ч. транспортни средства за публичен транспорт, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на публичното здраве, административни институции и други места, в които се обслужват или имат достъп жителите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.), са длъжни да имат сложена защитна маска за лице за еднократна или многократна приложимост, или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. забрадка, шал и др.) ", показва Ангелов.

На закрити публични места носенето на маска е наложително, като нарушаването на това предписание води до санкции от 300 до 1000 лв..

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР