Норвежката полиция съобщи, че двама души са се опитали днес

...
Норвежката полиция съобщи, че двама души са се опитали днес
Коментари Харесай

Екоактивисти се опитаха да се залепят за картината Викът на Мунк, но неуспешно

Норвежката полиция заяви, че двама души са се пробвали през днешния ден да се залепят за фамозната картина " Викът " от Едвард Мунк, изложена в Националния музей в Осло, само че шедьовърът, датиращ от 1893 година не е бил развален, тъй като е бил подложен зад защитно стъкло, съобщи АП.

Служители в музея алармирали полицията, която се е намесила. Действията на двамата души, които са се пробвали да се залепят към картината, са били филмирани от трети човек. Залата, в която се е намирала творбата, е била опразнена и краткотрайно затворена за посещаване, само че музеят е останал отворен. От полицията споделиха, че по защитното стъкло са останали следи от лепило.

Екоактивисти от норвежката организация " Стоп на петролните сондажи " поеха отговорност за акцията. Те обявиха, че желаят " да окажат напън върху депутатите са спрат сондажите " по крайбрежието на Норвегия, която е огромен производител на нефт и природен газ.

Това е следващият случай, в които климатични деятели атакуват фамозни картини в европейски музеи.

Двама белгийци бяха наказани на по два месеца затвор, откакто през октомври нападнаха картината на Йоханес Вермеер " Момиче с перлена обица " в нидерландски музей. Портретът не пострада и още веднъж бе изложен на идващия ден. По-рано този месец климатични деятели хвърлиха картофено пюре по картина на Клод Моне в немски музей, а нещо сходно се случи и в Националната изложба в Лондон, където екоактивисти лиснаха чорба по " Слънчогледите " на Винсент ван Гог. И в двата случая картините не бяха развалени, осведоми Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР