Норвежката министър-председателка Ерна Сулберг и председателката на парламента на Норвегия

...
Норвежката министър-председателка Ерна Сулберг и председателката на парламента на Норвегия
Коментари Харесай

Норвежкият министър-председател присъства на службата в памет на жертвите на свличането в Аск

Норвежката министър-председателка Ерна Сулберг и председателката на Народното събрание на Норвегия участваха през днешния ден на религиозна работа в памет на жертвите на огромно свлачище, активизирало се в навечерието на Нова година, заяви Българска телеграфна агенция.

От името на Стортинга (парламента) желая да ви кажа, че споделяме скръбта ви, не сте сами, сподели парламентарната председателка Туне Вилхелмсен Трьоен.

Със запалени свещи в ръка присъстващите уважиха 10-жертви на свлачището, което ги погуби на 30 декември. Имената на починалите бяха прочетени по време на религиозната работа.

Свлачището засегна селището Аск, на към 40 километра североизточно от столицата Осло. Ранени бяха 10 души, а 9 здания с 31 жилището бяха разрушени. Наложи се евакуация на повече от 1000 души. Нашата община беше застигната от злополучие, което в никакъв случай не бихме могли да си представим, сподели енорийският духовник Якоб Фурусет на религиозната работа в община Гйердрум, в която се намира Аск.

На възпоминанието присъстваше и ръководителят на локалната власт Андерш Остенсен. Заради рестриктивните мерки по отношение на коронавирусната пандемия на доста малко хора беше разрешено да участват на службата. Тя беше излъчена по малкия екран и радиото и предавана онлайн.

Досега са открити седем тела, които са разпознати, измежду тях са двегодишно момиченце и родителите му. По-рано тази седмица полицията заяви, че към този момент няма вяра за разкриване на оживели и интервенцията минава в последваща фаза, целяща разкриване на телата на трима души, които още се считат за изчезнали. Сред тях са тези на майка и малолетната ѝ щерка.

Ветровитото време, неустойчивият терен и голямото количество парчета затрудняват работата на издирвателните екипи и ги излагат на риск.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР