Норвегия затвори единствения автомобилен граничен пункт на руско-норвежката граница Сторскуг

...
Норвегия затвори единствения автомобилен граничен пункт на руско-норвежката граница Сторскуг
Коментари Харесай

Норвегия въведе петия пакет от санкциите на ЕС срещу Русия

Норвегия затвори единствения авто граничен пункт на руско-норвежката граница Сторскуг за камиони от Русия. Другите ограничавания влизат в действие на 7 май и са част от петия пакет наказания на Европейски Съюз против Москва поради войната в Украйна, към който се причисли и Норвегия.

Норвежкият министър на външните работи Аникен Хютфелд съобщи: " В Норвегия вкарваме петия пакет от наказания на Европейски Съюз. Това значи, че неотложно затваряме граничния пункт Сторскуг за камиони. “
Сторскуг ще бъде затворен за транспорт на всички типове артикули, които са в листата със глобите. Норвежкото държавно управление забрани и вноса на редица химикали от Русия.

Хютфелд посочи, че пакетът наказания се вкарва напълно. Изключение има за архипелага Шпицберген. Договорът от Свалбард дава на Норвегия суверенитет, т.е. правото да ръководи Шпицберген, само че всички страни, които са го подписали, могат да правят безпрепятствени действия там. Съветският съюз подписва контракта през 1925 година, а Русия взема решение да го продължи през 1992 година

Норвегия ще затвори пристанищата си за съветски кораби от 7 май.

„ Затваряме норвежките пристанища за съветски кораби, само че изключваме риболовните кораби. Европейски Съюз направи същото. Правим го ясно и разбираемо, изключваме всички риболовни кораби “, разясни министърът на рибарството Бьорнар Скяран. В публичното разискване за присъединение към глобите държавното управление уточни нуждата от изключения, свързани със специфичното норвежко-руско съдействие по риболова в Баренцово море.

Според норвежки медии това значи, че два от три съветски кораба ще могат да влизат в пристанищата. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР