Норвегия ще разреши изхвърлянето на минни отпадъци във фиордите си,

...
Норвегия ще разреши изхвърлянето на минни отпадъци във фиордите си,
Коментари Харесай

Норвегия ще разреши изхвърлянето на минни отпадъци във фиордите си

Норвегия ще позволи изхвърлянето на минни боклуци във фиордите си, откакто държавното управление завоюва правосъдно дело против екологични организации, които се опитваха да блокират проекта, заяви „ Гардиън “.


След 15-годишен спор частната компания Nordic Mining получи позволение да депонира 170 млн. тона минни боклуци на дъното на фиорда Фьорде, което съгласно критиците ще заплаши морския живот и ще изложи на риск биоразнообразието.

Норвегия се причислява към единствено две други страни, Папуа Нова Гвинея и Турция, които към момента издават нови лицензи за депониране на боклуци в морето.

Съдът осъди " Приятели на Земята - Норвегия " и " Природа и юноша ", двете екологични организации, които заведоха делото, да заплатят правосъдни разходи в размер на към 110 000 лири. Те към момента могат да отнесат делото до апелативния съд, само че настояват, че сега ресурсите им са прекомерно лимитирани, с цел да продължат битката, макар че се надяват на външна поддръжка.

Трулс Гулоусен, началник на организацията " Приятели на Земята - Норвегия ", съобщи: " Това опонира на Орхуската спогодба, която гласи, че достъпът до правораздаване по въпроси, свързани с околната среда, не би трябвало да бъде финансово непостижим. Ние просто нямаме пари, с цел да водим делото в този миг ".

Той съобщи, че присъдата може да обезкуражи бъдещи правосъдни каузи, ориентирани към отбрана на околната среда против комерсиалните сили.

Критиците упрекнаха държавното управление, че подценява личните си съветници - Норвежкия институт за морски проучвания.

Гейр Хюсе, старши теоретичен помощник в института, съобщи: " Нашата роля е да вършим проучвания и да съветваме администрацията за евентуалните последствия, само че решенията се вземат от политиците и администрацията “.

" Оценката ни за този план се разви с течение на времето. Днес стигаме до заключението, че не предлагаме депонирането на морски боклуци, защото то може да заплаши хубавичко и устойчива екосистема във фиорда Фьорде ", добави Хюсе.

Той съобщи, че фиордът е значимо място за размножаване на тресчица, както и миграционен път за сьомгата от четири реки, и уточни риска от разпространяване на фини частици в по-широки морски пространства.

" Има огромна възможност те да се разпространят отвън фиорда с незнайни последствия ", твърди той.

Nordic Mining ще добива гранат - неповторим минерал, употребен като абразив, и рутил - оксиден минерал, формиран от титанов диоксид, който се употребява в боите, козметиката, медицинските импланти и изкуствените стави, наред с други неща.

Дружеството е получило позволение да депонира 4 млн. тона боклуци годишно, само че основният изпълнителен шеф на Nordic Mining, Ивар С. Фосум, съобщи, че сдружението възнамерява да депонира 1,2 млн. тона годишно. Площта, избрана за депониране, е 4 кв. км, което съставлява 4 % от дъното на фиорда.

" Страшно е, че правосъдната система демонстрира толкоз малко схващане към правата на околната среда “, съобщи Гулоусен.

Ищците настояват, че присъдата е в нарушаване на Рамковата инструкция за водите на Европейски Съюз, която съгласно тях в тази ситуация е била тълкувана погрешно.

" Смущаващо е, че Норвегия към момента практикува изхвърляне на боклуци в морето ", сподели природозащитникът. " Може би това демонстрира едно старомодно отношение към морето, което го третира като " Това, което не се вижда, не се и мисли ". Това е тъкмо противоположното на това, което би трябвало да се чака от една морска нация ".

По-рано тази седмица Норвегия бе подложена на рецензии, откакто Народното събрание гласоподава да позволи комерсиалния дълбоководен рандеман на морското си дъно, макар предизвестията, че той може да бъде унищожителен за морския живот.

Говорител на норвежкото държавно управление съобщи: " Никога не е имало спор, че минните боклуци имат екологични последствия, без значение дали се изхвърлят на сушата или във водата. В съответния случай страните се съгласиха, че депонирането на сушата не е по-добър вид за запазване на околната среда от депонирането в морето. Понастоящем не съществуват други възможности за запазване на такива размери минни боклуци "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР