Норвегия промени името на Беларус – досега официалното название на

...
Норвегия промени името на Беларус – досега официалното название на
Коментари Харесай

Норвегия промени името на Беларус - повече няма да я нарича Бяла Русия

Норвегия промени името на Беларус – до момента формалното наименование на страната на норвежки беше Hviterussland - или „ Бяла Русия “, а от през днешния ден тя ще се назовава Беларус.

Промяната е алегорична и се прави в символ на ценене на независимостта на беларуската страна от Русия.

“От през днешния ден, Международния ден на солидарността с Беларус, към този момент не използваме името „ Бяла Русия “ на норвежки. Бях благополучен да кажа това на водача на придвижването за народна власт в Беларус Светлана Тихановская през вчерашния ден. Подкрепяме битката на беларуския народ за независимост и народна власт! “, написа в своя Twitter профил Аникен Хуитфелд, министър на външните работи на Норвегия.

Fra og med i dag, på den internasjonale dagen for solidaritet med Belarus, bruker vi ikke lenger navnet Hviterussland på norsk. Jeg var glad for å si dette til demokratibevegelsens leder i går.

Vi støtter det belarusiske folkets kamp for frihet og demokrati!
— Anniken Huitfeldt (@AHuitfeldt)
Подобни несъгласия към именуването или изписването на Беларус, нейния народ и националния език се водят и на други езици, а Норвегия не е първата страна, която прави смяна в формалното наименования на страната.

По-рано, Швеция и Дания също трансформираха нейното публично название, а тематиката стана изключително настояща след началото на съветската инвазия в Украйна.

„ Отдавна твърдяхме, че Норвегия би трябвало да употребява Беларус вместо „ Бяла Русия “. Основната причина за това е, че демократичната съпротива в страната желае да назоваваме страната Беларус. Освен това има редица езикови причини за това, че Беларус звучи доста по-независимо от „ Бяла Русия “, което прави тясна асоциация с съветската страна “, сподели по-рано Берит Линдеман, началник за Източна Европа и Централна Азия в Норвежкия хелзинкски комитет.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обаче остава покровител на съветския президент и продължава да поддържа дейностите на Путин в Украйна.

През 2020 година той беше избран отново на избори, които не бяха приети както от опозицията, по този начин и от западните страни поради сигнали за всеобщи фалшификации.

Светлана Тихановска реши да стане претендент за президент против Лукашенко на мястото на своя брачен партньор Сергей, който беше задържан два дни откакто разгласи, че ще взе участие на изборите. През декември 2021 година Тихановски беше наказан на 18 години затвор в развой, описван от водещите правозащитни организации като политическа разпра.

Изборът на Лукашенко предизвика големи митинги, само че и принуди Тихановская да напусне страната поради напън от службите за сигурност и закани за сигурността ѝ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР