Норвегия ограничава добива на суров петрол в отговор на колабиралото

...
Норвегия ограничава добива на суров петрол в отговор на колабиралото
Коментари Харесай

Норвегия орязва петролния добив с 13 процента

Норвегия лимитира добива на недопечен нефт в отговор на колабиралото вследствие на разпространяването на COVID-19 търсене. Това се случва за първи път за последните 18 години. Министерството на петрола и на енергетиката на най-големия западноевропейски производител на суровината разгласи в късните часове на 29 април, че ще понижи юнския рандеман на черно злато с 250 хиляди барела дневно или с над 13% от общото произвеждане. С което на процедура извърши неофициалния си ангажимент към ОПЕК+ да помогне за стабилизирането на петролния пазар. След юнската редукция Норвегия ще продължи да лимитира добива, само че в по-щадящ размер от 134 хиляди барела дневно, до края на годината. И ще отсрочи за по-късен стадий създаването на няколко полета. По оценка на енергийното министерство на страната оповестените ограничения значи, че локалното произвеждане до края на 2020-а ще е с 300 хиляди барела дневно по-малко от първичните прогнози. Норвегия има жестоко 2% дял от международното предложение.

Експерти от сектора пресмятат, че търсенето на черно злато е редуцирано с една трета в международен мащаб вследствие на подхванатите ограничения за ограничение на разпространяването на болестта, лимитирали пътуванията и прекратили краткотрайно активността на цели стопански браншове. Петролните котировки са паднали с над 70% от януари насам, а сортът "Брент " слезе под 20 щ. $ за барел през предходната седмица, което се случва за първи път за последните съвсем две десетилетия. Норвежкият енергиен министър Тина Бру оцени като "безпрецедентно " ситуацията на петролния пазар.

Норвегия даде обещание да обмисли понижение на добива си на черно злато, в случай че и други държави-едри производители на суровината подхващат сходни ограничения. ОПЕК и сътрудниците й отвън картела, в това число Русия, към този момент се съгласиха да редуцират продукцията си с към 10% от международното предложение.

Като насочна точка за норвежките ограничавания ще служи дневен рандеман от 1.89 барела. Полетата за газ и за кондензати ще бъдат изключени от сметките, тъй като страната е наедрял експортьор на тези първични материали за други европейски страни, в това число за Англия.

Норвежкият петролен рандеман върви надолу откогато преди 20 години бяха изпомпвани рекордните 3 млн. барела дневно. Известно раздвижване стартира преди няколко месеца когато (през октомври 2019-а) стартира производството на черно злато от гигантското находище "Йохан Свердруп ".

Обявените на 29 април редукции ще се осъществят посредством ограничение на разрешителните за рандеман от засегнатите полета, заяви министерството на енергетиката. За финален път Норвегия понижи нефтеното си произвеждане през 2002-а в тандем с ОПЕК, откакто петролните котировки паднаха наоколо до 20 щ. $ за барел. Преди това страната предприе сходни ограничения през 80-е и през 90-е години на предишния век, с цел да парира свръхпредлагането.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР