Норвегия е отворена за обсъждане на потенциални дългосрочни газови споразумения

...
Норвегия е отворена за обсъждане на потенциални дългосрочни газови споразумения
Коментари Харесай

Норвегия е готова да преговаря с ЕС за дългосрочни газови доставки

Норвегия е отворена за разискване на евентуални дълготрайни газови съглашения и ценови ограничавания с европейски сътрудници, с цел да помогне за облекчение на енергийната рецесия, разгласи министър председателят Йонас Гар Стьоре. Скандинавската страна е една от най-печелившите от последствията от съветската инвазия в Украйна, измествайки Русия като най-големия снабдител на газ в Европа и като забележителен снабдител на нефт и електрическа енергия в целия континент.

" Напълно разбирам, че Европа в този момент води бездънен спор за това по какъв начин работят енергийните пазари, по какъв начин могат да обезпечат по-достъпни цени за жителите, фамилиите, промишленостите, по какъв начин може да се оправи с този дефицит на газ след експанзията на [руския президент Владимир] Путин, декларира норвежкият министър председател пред Financial Times. Норвегия не затваря порти за сходни полемики. "

Но норвежкият водач предизвестява Европейски Съюз и държавните управления на страните от съюза, че би трябвало да внимават да не одобряват ограничения, които в последна сметка заплашват енергийните доставки, до момента в който Европа се приготвя за тежка зима. В петък енергийните министри на съюза се събират, с цел да обсъдят предложенията на Европейска комисия за справяне с енергийната рецесия.
Реклама Рекордни продажби
Продажбите на нефт и газ от Норвегия доближиха рекордни равнища предходната година, преди да набъбнат още тази година след началото на войната в Украйна. Някои мениджъри в петролната и газовата промишленост отвън Норвегия считат, че скандинавската страна би трябвало да направи повече, с цел да помогне на Европа преди тежката зима, когато доста страни могат да се сблъскат както с криза, по този начин и с рекордни цени на силата.

Стьоре споделя още, че решенията за всевъзможни покупко-продажби са на компании като норвежката държавна петролна група Equinor, която ръководи петролните и газовите залежи в страната, и че те " би трябвало да носят отговорност за сключването на краткосрочни и дълготрайни съглашения със своите клиенти в Европа ". Equinor и други компании разискват с клиенти евентуални дълготрайни контракти, които биха могли да заключат цена на газа, по-ниска от актуалното равнище, само че по-висока от тази от преди година, съгласно хора, осведомени с договарянията. Главният изпълнителен шеф на Equinor Андерс Опедал декларира пред Financial Times, че няколко европейски клиенти са попитали за разнообразни варианти за доставки на газ, в това число дълготрайни контракти. " Ние постоянно сме отворени за разискване на разнообразни договорености за доставка на газ, а това включва и дълготрайни контракти за доставка ", сподели той.
Предпочитание
Производителите на газ са склонни да подписват дълготрайни контракти, постоянно свързани с цената на петрола, защото това им дава по-стабилни парични потоци и улеснява планирането на вложения. Но през последните две десетилетия Европейски Съюз настояваше да се премине към ценообразуване, обвързвано с котировките на газови хъбове като този на TTF в Амстердам.

Запитан дали Норвегия може да се съгласи на непринудено ограничение на цените, норвежкият министър председател споделя: " Не затварям вратата за никакви хрумвания, които могат да отведат Европа напред. Важен интерес на Норвегия е да понижим неустойчивостта, да увеличим надеждността на нашите съдружници и сътрудници.
Реклама Два плаващи терминала ще проработят в Нидерландия доникъде на септемвриДва плаващи терминала за полутечен природен газ дойдоха в нидерландското пристанище Емсхавен. Предстои да бъдат готови за употреба, като упованията са да стартират работа доникъде на септември, оповестява Bloomberg. Те са наети за период пет години и са част от първата вълна от сходни уреди, които се чака да бъдат инсталирани към европейските пристанища в търсене на решение на газовата рецесия. Двата плаващи терминала в Емсхавен се чака да обработят най-малко 18 карго товара до края на тази година.Тези уреди имат потенциал за предпазване и регазификация и пренасяният в тях газ се изпомпва на сушата. Те се прикрепват към сушата и одобряват танкери с полутечен газ. Изграждането на сходни уреди е по-бързо и по-евтино, в сравнение с обичайните терминали на сушата, въпреки и потенциалът им да е по-малък. Свързани публикации Енергийният проект на Европейска комисия: таван на цените, лишаване на облаги и разпределяне на помощи 8 септември 2022, 11:30 EIU: Рецесия в еврозоната през зимата, България е измежду най-уязвимите в Европейски Съюз за инфлацията 31 август 2022, 16:41 Спирачка ли е войната в Украйна пред Зелената договорка на Европейски Съюз 31 август 2022, 14:09 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР