Нормативни неразбории оставиха за месец стотици хора с увреждания без

...
Нормативни неразбории оставиха за месец стотици хора с увреждания без
Коментари Харесай

Нормативни неразбории са причина за сериозни затруднения за много хора с увреждания


Нормативни неразбории оставиха за месец стотици хора с увреждания без инвалидни колички, протези и други принадлежности. Протезата на Димчо Спасов, с помощта на която може да върви, има потребност от ремонт. За задачата подава документи в Агенцията за обществено подкрепяне, откъдето го предизвестяват, че ще би трябвало да чака.

„ В момента протезата ми е счупена и колкото да се придвижвам с нея, не знам по какъв начин ще изкарам. Защо би трябвало да чакаме два или три месеца? “, съобщи той.

Забавянето се случва поради влизането в действие на измененията в Закона за хората с увреждания. Според тях отпущането на помощи за протези се трансферира от Агенцията за обществено подкрепяне към Здравната каса, тя обаче не е подготвена.

„ Една инфраструктура, която е работила години наред, би трябвало да мине на друго послушание. Ето това е целият проблем “, съобщи доцент Владислав Иванов.

Тодор Сбирков от Пловдив също чака повече от месец.

„ На 20 януари получих съобщение, че се стопира финансирането на моята протеза, което ми се поставя, поради това че тези услуги ще се дават от касата. Направих си труда и питах касата, а те ми споделиха, че към момента нямат задоволителен запас “, изясни той.

„ Това е част от лековит развой и е извънредно време да се осмисли като подобен. Ако страната желае да дава помощи, да ги дава, няма неприятно, само че дано да заплатят услугата и да влезем в някакъв правилник “, добави доцент Иванов.

От Здравната каса и от Министерството на труда и обществената политика дадоха отговор за bTV, че до момента в който се одобри новата нормативна уредба, досегашните ред и условия са удължени до 31 март 2022 година

„ На съображение на подхванатите законови промени на всички хора с увреждания с направена самостоятелната оценка на потребностите и открита нужда от ПСПСМИ ще им бъде отпусната целева помощ за нужното им произведение “, обявиха от общественото министерство.

„ Ние не сме второкласен хора, а желаеме да сме потребни на себе си, на фамилиите си и на хората около нас “, добави Димчо Спасов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР