Нормално и без затруднения започна изборният ден в Пловдивска област.

...
Нормално и без затруднения започна изборният ден в Пловдивска област.
Коментари Харесай

Без затруднения започна изборният ден в Пловдив и областта

Нормално и без усложнения стартира изборният ден в Пловдивска област. Малко след 7 часатази заран са отворени и работят без проблеми всички изборни секции, а външната им защита е поета от чиновниците на реда.

Близо 600 000 души има право на глас – 302 107 в града и291 008 в региона. Най-голям в района е броят на гласоподавателите в Община Асеновград – малко над 58 хиляди, а минимум са в Община Лъки - 2228.

Вотът в потърпевшите от водното злополучие карловски села се чака да протече без затруднения. Взети са всички ограничения за това, увери пред Дарик ръководителят на 17 Районна изборна комисия Янко Радунчев.

Създадена е организация за провеждането на вота, комисията е в непрестанен контакт със съответните общински служби, както и с Областна администрация.

За облекчение на гласоподавателите и за тяхното улеснение, няма да бъдат заменени адресите на СИК, където ще се гласоподава в района, каквато концепция имаше след водното злополучие в карловско, добави Радунчев.

По думите му, единственият проблем, който може да възникне, е възможния октказ на членове на преносими изборни секции, защото съгласно последното решение на ЦИК, точно в тези секции ще гласоподават карантинираните лица.

" Ако се случи това, ИК разрешава комисията да работи в понижен състав, или да бъдат направени заменки с аварийни членове ", изясни той.

От 17 РИК са взели решение границата на брой гласоподаватели за 7 или 9-членна секционна комисия, да е 700.

Общият брой СИК-ове в пловдивско е в 542, като 9 от тях са преносими и 11 са профилирани. В 80 от секциите, както и в преносимите и профилираните комисии, ще се гласоподава с хартиени бюлетини.

Машините за гласоподаване в региона са 448. В 6 от секциите ще има по две устройства.

РИК 16 е изцяло подготвена за вота на 2 октомври, назначени са съставите на всички секционни изборни комисии, съобщи в ефира на Оборната стратегия на Дарик Пловдив и ръководителят на изборната комисия за Пловдив град Калоян Сухоруков.

459 са разкритите секции, има още 3 са преносими и 11 в болнични и профилирани заведения.

С хартиени бюлетини ще се гласоподава в три секции в регион „ Централен “, където броят на гласоподавателите е под 300, както и в преносимите и болничните секции.

506 са общо машините за гласоподаване в града, в някои от секциите ще бъдат ситуирани по две.

3 228 гласоподаватели попадат за първи път в изборните описи в Пловдив.

Заявки за профилиран превоз на хора с трайни увреждания от вкъщи им до изборната секция и назад до дома на гласоподавателя се приематдо 17.00 часа на 02.10.2022 г.на телефони: 032/962478 и 0887484884.

След осъществяване на инспекция в Регионалната здравна ревизия лицата, сложени под карантина ще бъдат навреме известени от чиновници на районната администрация за включването им в изборния лист ислед 15.00 часасекционната изборна комисия ще ги посети на адреса, на който са сложени под карантина.

Със свои заповеди кметовете на региони са забранили продажбата, сервирането и използването на алкохол и спиртни напитка за периодаот 06.00 ч. до 21.00 ч. през днешния ден взаведенията за публично хранене и другите публични места в административно-териториалните граници на Пловдив, като се изключи тези, в които се организират авансово планувани фамилни тържества.

Очакванията са поради машинния избор обработката на изборните бумаги да стане още веднъж бързо, както и на предходните избори.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР