Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Отменят тържествата на Шипка заради коронавиуса

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Отменят се плануваните за на следващия ден тържества за Националния празник на България на връх Шипка. Това оповестиха от Областната администрация на Стара Загора след рекомендацията на спешния щаб за битка с ковид. По традиция на Шипка се стичат хиляди хора от цялата страна, президентът Румен Радев също взе участие в тържествената гала. Тази година обаче формален обред няма да има. Достъпът на жители, искащи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен. Въведените краткотрайни промени на придвижването в региона остават в действие, допълват от Областната администрация.

Припомняме, че по-рано Националният действен щаб за съгласуване, образуване на дейностите на способените държавни органи по отношение на оповестената от СЗО неотложност за публичното здраве от интернационално значение във връзка с болестта COVID-19 предложи всеобщите празнувания да бъдат анулирани. Сред претекстовете са освен рисковете от разпространяване на ковид, само че и грипната вълна от вид „ Б “ в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София – област и други.

От Националния действен щаб против ковид предизвестяват, че „ скупчването на огромни групи хора на едно място съдзава предпоставки за епидемиологични опасности по отношение на активиране на горепосочените инфекции “ и въз основата на експертните мнения предлагат анулация на плануваните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.

Препоръката бе адресирана до президента на Република България Румен Радев, ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, регионалния шеф на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Стана ясно, че формалните ритуали в София не се анулират. Ще има гала по издигането на Националното знаме пред Паметника на незнайния войник в София, в която ще взе участие вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. Тя е с начало 11.00 часа. На събитието ще участват също представители на управителния състав на Министерството на защитата и висши офицери от Въоръжените сили. В ритуала ще вземат участие формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският внушителен духов оркестър.

По мотив Националния празник в 12.00 ч. ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой пред формалния вход на постройката на Администрацията на президента.

Тържествената инспекция (заря) в чест на 142-ата годишнина от Освобождението на България ще се организира от 18.30 ч. на площад „ Народно заседание “.

В нея ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище и знаменен взвод със знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк.

На тържествения обред ще участват министърът на защитата Красимир Каракачанов и представители на управителния състав на Министерството на защитата и Българската войска.

Командващ на тържествената инспекция (заря) ще бъде бригаден военачалник Петьо Мирчев – заместник-командир на Военновъздушните сили.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР