Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Без паника: Над 80% от заразените с коронавирус са излекувани

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Над 80% от инфектираните с коронавирусв Китай и по света към този момент са излекувани, а смъртността е едвам 5 %. Симптомите са грипоподобни, огромната част от умрелите са възрастни хора с голям брой хронични болести. Това изясни пред БиТиВи доцент Атанас Мангъров, завеждащ детското поделение на Инфекциозна болница в София. Той за следващ път повтори, че няма аргументи за суматоха, нито за всеобхватна обсада или карантина.

Не е добра практиката да се затварят в болница пациенти, които не са в тежко положение, като предварителна защита, безапелационен е доцент Мангъров. И повтори – няма смъртни случаи при деца до 9 години. Те са при лица над 80 години. Смъртността при ковид е съпоставима със смъртността при грип.

Най-важното е, акцентира доцент Мангъров, да бъде обяснено ясно на хората, че за тази зараза няма характерно лекуване. Болестта минава за избран интервал. Но хората не би трябвало да се затварят в някакви центрове, тъй като няма по какъв начин да се скрие болестта. Всяка година се борим с грип, както се борим с него, по този начин ще мине и коронавирусът. Трябва да се заобикалят контактите с доста хора, е съветът на лекарите.

Няма доказани случаи на ковид в България към този миг. Всички проби, които са изследвани са негативни, сподели от своя страна проф. доктор Венцислав Мутафчийски, който оглавява Кризисния щаб против разпространяването на ковид.

Във ВМА за последното денонощие са настанени 14 индивида, от които 4-ма непознати жители - японец, португалец, италианец и египтянин.

Останалите са българи, които са били свързани с рискови дестинация най-много Италия. Те са с проявена клиника на вирусно заболяване - със зачервено гърло, кашлица, а двама – трима от тях са с пневмонии.

Според Мутафчийски няма по какъв начин да сме изцяло несъмнено, че у нас няма случаи на ковид. Искам да приказваме за доказани, а не за непотвърдени случаи, акцентира той и добави, че най-вероятно има хиляди българи, завърнали се от рискови страни, които просто си стоят у дома.

Все още няма изясненост за това какво тъкмо би трябвало да вършат точно хората, завърнали се от рискови страни. До късно нощес продължи срещата при здравния министър, която трябваше да посочи реда за слагане под карантина в домашни условия. В срещата участваха представители на Националния спешен щаб, синдикати, работодатели и Лекарския съюз.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова увери по-рано, че здравноосигурените български жители могат да употребяват болничен.

Но от Сдружението на общопрактикуващите лекари настояха здравното министерство да даде ясно написани указания по какъв начин да реагират персоналните лекари във връзка с пациенти без проявени признаци.

Лични лекари сигнализираха, че не могат да издават болнични листове за така наречен доброволна карантина на лица, завърнали се от страни с разпространяване на ковид, защото за задачата би трябвало да се промени Наредбата за битка със заразните болести.

Новият ковид не е включен в нея, заяви пред „ Хоризонт “ по БНР доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор и член на Управителния съвет на Лекарския съюз.

„ Няма по какъв начин да се позовем на в този момент съществуващите документи, тъй че ще изчакаме решението на министерството и на спешния щаб - дали ще включат това заболяване, и в случай че да - при какви условия, за кои пациенти. Задаваме въпроса по какъв начин ще бъдем уведомявани, че човек в действителност е бил на въпросното място “, сподели тя.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР