Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

С четири вида бюлетини гласуваме днес

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Четири типа са бюлетините за гласоподаване през днешния ден - за кметове на общини, за общински съветници, кметове на кметства, а в София, Пловдив и Варна - за районни кметове. За първи път на локални избори има опция и за преферинциален избор за общински съветници, припомня БНР. Кандидатите за постовете с 4-годишен мандат в локалната власт са 36 251. Право на глас имат общо 6 227 901 души.

Най-дългата листа с претенденти за кметове на община е в София - те са 20 на брой, следват - Пловдив с 14, Благоевград и Шумен с по 13 претенденти за кмет.

За кмет на Столичната община претендентите са 20, с 34 кандидатски листи за общински съветници. Кандидатите за кметовете на 24-те региона в София са 343, като всеки регион има до 18 претенденти, а претендентите за кметове на 32 софийски кметства са 93. Изборните бумаги ще се събират в зала " Арена Армеец ". Готова е скица за разпределението на местата на изчакване и ще има три приемни пункта за приемане на изборните бумаги. За да не се стига до съществени забавяния при предаването на книжата поради погрешно попълнени протоколи и неточности при отчитане на данните, Общинската изборна комисия е създала електронно приложение, посредством което членовете на комисиите ще могат да ревизират за неточности.

В Пловдив право на глас имат над 290 хиляди души. 476 са изборните секции в община Пловдив. Има 4 секции за гласоподаване с преносима изборна кутия и 13 броя изборни секции, формирани в лечебни заведения. 1 395 гласоподаватели имат право да гласоподават за първи път на локалния избор. Задържаните лица, по отношение на които няма влезнала в действие присъда, ще могат да гласоподават в формираните 2 изборни секции в Пловдивския затвор и в Следствения арест.

В две общини на Благоевградска област няма да има избор за кмет на община, защото досегашните градоначалници са единствените претенденти. 57 са претендентите за кметове на 14-те общини. Рекордът принадлежи на искащите да станат общински съветници - 1873, 10 пъти повече от местата в локалните законодателни органи.

В Бургаска област на локалните избори право да гласоподават имат 352 596 души. Сред тях са и 124 поданици на Европейски Съюз, които ще гласоподават в 13-те общини, откакто са подали в период заявки и дават отговор на условията за 6-месеца уседналост.

Общият брой гласоподаватели в община Стара Загора са 144 594 души. Избирателните секции на територията на общината са 208, от които 149 в града и 54 в селата. В изборния ден пълноправие навършват трима старозагорци. Най-възрастният гласоподавател е на 105 години.

78 986 са гласоподавателите в община Хасково,които ще гласоподават в 151 секции.

Над 69 хиляди души имат право да гласоподават на локалните избори в община Враца. Кандидатите за кмет са петима, а за 37 места в Общинския съвет се състезават 290 души. В 15 от 22 села в общината се избират кметове на обитаеми места.

На изборите за кметове и общински съветници през днешния ден имат право да гласоподават и жителите на страни-членки на Европейския съюз, които живеят у нас. В област Велико Търново заявки за присъединяване в изборите са подали 92-а чужденци.

Седем са претендентите за кмет на Пазарджик. В шест обитаеми места в общината претендентите са по един и резултатите от изборите са ясни. С отварянето на секциите тази заран към този момент се получиха и сигнали за огромен брой дописани гласоподаватели по сегашен адрес към първичните изборни описи.

Заедно с изборите за локална власт, в пазарджишкото село Синитово ще се организира референдум, на който жителите да кажат - съгласни ли са в региона да се построи кариера за рандеман на мраморида се построи площадка за култивиране на неопасни промишлени боклуци. Провеждането на референдума е механически обезпечено, сподели пред БНР ръководителят на общинската изборна комисия Георги Добрев.

В над половината кметства в област Кърджали има единствено един претендент за кмет. Това демонстрира систематизирана информация от седемте Общински изборни комисии в региона. От общо 240 обитаеми места в 127 изборът на процедура е явен занапред. Едно от тези кметства е джебелското село Припек.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР