Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Над 40% от българите нямат средства за добро отопление

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Близо половината от популацията не може да се оправи с отоплението през студените месеци. Тревожните заключения са от изследване неправителствената организация „ ЕнЕфект”, представени от Нова тв. Около 40 на 100 от българите не могат да си разрешат задоволително топлота в домовете си, а всяка второ домакинство не може да си обезпечи студ през лятото, сочат данни на Европейския комитет на районите. В европейски мащаб, 11% от жителите на Европейския съюз, т.е. към 54 милиона души, се водят енергийно небогати.

За баба Снежана от село Покровник и баба Мария от Русе е мъчно през зимата да отопляват задачите жилища, в които живеят, сподели репортаж на Нова тв. Отопляват една стая, другите са ледени. Купуват дърва всяка есен. Казват, че е най-евтино. И въпреки всичко със всяка година понижават количеството на поръчаните дърва, тъй като и те нарастват.

По данни на неправителствената организация „ ЕнЕфект” близо половината българи мъчно отопляват домовете си. „ Ние се опитваме да изчислим доколко разноските за енергиен комфорт в домовете си са съизмерими с приходите на семействата. Близо половината от нашите сънародници не могат да отопляват домовете си до удобни равнища”, показва Драгомир Цанев от „ ЕнЕфект”.

Месечната целева помощ за отопление за този сезон е 93,18 лв. на месец. До края на септември подалите документи за повече топло у дома са 258 212, утвърдените са 196 980, а тези, на които е отказана помощ са 30 279. Най-много от нуждаещите се са поискали да им се помогне за твърдо гориво, а минимум - за топлоенергия и природен газ.

„ Не е загадка, че най-големият замърсител през зимния сезон са жилищата, които са населявани най-вече от хора с ниски приходи, които горят дърва и всевъзможни неща. Това има доста сериозен резултат върху чистотата на въздуха и върху здравето на всички нас. Получава се по този начин, че от една страна ние подкрепяме горенето на замърсяващи източници на отопление и на замърсяващи горива, а от друга, подкрепяме с националните политики битката с мръсния въздух в градовете”, споделя още Цанев.

Според „ ЕнЕфект” най-хубавата мярка против енергийната беднотия е санирането – хем не замърсява въздуха, хем било по-топло у дома.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР