Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Палмовото масло ражда пожари и смог в Индонезия

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Агенция Франс Прес

Горските пожари, вилнеещи в Индонезия, сринаха равнищата на качеството на въздуха в Югоизточна Азия, и основават излъчванията, които утежняват световното стопляне.

Индустрията за палмово масло в страната носи огромна част от виновността за пожари отвън контрола, споделят критиците, защото производителите изгарят гори, с цел да намерят място за своите насаждения. Секторът за целулоза и хартия също е подложен на рецензии, както и дребните аграрни стопани, които употребяват техники за рязане и изгаряне, с цел да изчистят земята за засаждане.

Ето взор върху палмовото масло и ролята, която играе в рецесията със смог.

Какво е палмово масло?

Палмовото масло е най-консумираното растително масло в света. То се намира във всичко – от сапун и шоколад до пица и козметика, и даже в резервоари на бензинови коли – палмово масло се употребява в биодизелите.

Извлечено от червеникаво-кафявия плод на маслената палма, то спомага за по-лесното разпространяване на артикули за пържене като им дава по-дълъг период на валидност.

Индонезия е най-големият производител в света и – дружно с номер две измежду производителите Малайзия – доставя към 85 % от палмовото масло в света.

Многомилиардната промишленост е работно място за милиони единствено в Индонезия.

Звучи добре, какъв е казусът?

Еколозите настояват, че палмовото масло води до обезлесяване, като през последните десетилетия са регистрирани изсечени големи площи от тропическите гори в Югоизточна Азия, с цел да се даде опция за насаждения. Това заплашва местообитанието на орангутани и други застрашени типове.

Някои палми се отглеждат в блатистите торфени зони, които стават мощно запалими, когато се източи водата за развъждане на култури.

Добивът на палмово масло също способства за изменението на климата посредством умишлено предизвиквани горски пожари, които освобождават въглероден диоксид в атмосферата и дим, запушващ белите дробове на хората във въздуха на района, считат критиците.

Но представителите на промишлеността отхвърлят виновност, казвайки, че плантациите нормално не са източникът на пожари и че пламъците се популяризират от околните региони.

Политическа борба

Зелените деятели извадиха на международната сцена проблемите, произлизащи от палмово масло в опит да се видят резултатите от тази промишленост и да предупредят потребителите какво ядат – това ядоса Индонезия и Малайзия.

Все по-ожесточена комерсиална борба също е в разгара си сред Индонезия и Европейския съюз, откакто блокът реши да спре потреблението на биогорива въз основата на палмово масло за коли до 2030 година

По-рано Европейски Съюз наложи мита върху вноса на субсидиран биодизел от Индонезия, като съобщи, че е належащо да се изравнят изискванията за конкуренция на неговите производители.

В отговор Индонезия заплаши да наложи по-високи мита за млечните артикули на Европейски Съюз.

Малайзия тази година се включи в последователното преустановяване на производството на биогорива за Европа, заявявайки, че може да купи нови изтребители от Китай, вместо от европейските авиационни компании.

Какво ще се промени?

Вероятно не е доста в кратковременен проект – промишлеността за палмово масло е голям шеф.

Пожарите в Индонезия са проблем всяка година от десетилетия, макар че тази година бяха изключително неприятни поради сухото време.

Индонезия се пробва да образова хората за заплахите от изгарянето на земи, с цел да бъде добивано палмово масло и други селскостопански артикули, само че практиката е необятно публикувана.

Президентът Джоко Уидодо предходната година издаде мораториум върху ново почистване на горите за палмови насаждения, с цел да понижи огнищата на пожари.

Коефициентите за обезлесяване на биоразнообразието в Индонезия може да са достигнали своя пик, само че през последния половин век тропическите гори, покриващи повърхност, двойно по-голяма от Германия, са изсечени и изгорени.

Източник: БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР