Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Можем ли да се заразим с Covid-19 чрез храна?

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Източник:

Главният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев изясни пред Economy.bg какъв риск носят пакетираните и непакетираните храни и какви спомагателни защитни ограничения можем да предприемем

Можем ли да се заразим с ковид посредством опаковка на храна? Какво имам поради? Например закупувам си кашкавал, продавачката, тъй като е изложена всекидневно на огромен поток от хора, заразила се е, само че към момента не знае. Без да желае, си киха в ръката, хваща ми кашкавала, с цел да го маркира. Аз се прибирам, измивам се, прибирам си го в хладилника. След известно време го изваждам, с цел да си направя сандвич. Пипам го, докосвам си носа. Това съставлява ли риск за мен да се заразя?

Описаната обстановка е теоретически допустима и на практика доста сложна за реализиране. При жестоко неспазване на много от разпоредбите, при съвпадане, при положителни условия за живот на вируса, това не е невероятно, не е изключено. Но на процедура съвсем няма късмет да стане във висок %, тъй като, първо, фактически не е изключително дълготраен вирусът във външна среда. Знаем за изявления – 2 часа, 3 часа, 5 дни. Истината е, че в международната процедура към този момент няма потвърдени случаи на заразяване по този метод. С други думи не е изключено, само че е доста малко евентуално. Ако съблюдаваме обикновените правила за стерилизация – измиване на ръцете, термична обработка на храната, ние понижаваме до доста огромна степен рискът от заразяване по този метод.

А вероятно какви ограничения мога да подхваща, с цел да се предпазя от опаковката?

Ами тъкмо тези. Да си миете постоянно ръцете, да почиствате, в това число и в хладилника, повърхности, в случай че щете даже опаковки, въпреки че това не всеки път е толкоз елементарно или допустимо. Но отново споделям, при една въздушно-капкова зараза, каквато е това заболяване, в това число и контактно-битовия път посредством пипане на повърхности у дома, прилагане на тоалетна и така нататък, този % на опция за заразяване по този метод е пренебрежимо невисок.

С какво мога да почистя опаковките?

Нали разбирате, че тук към този момент е голямо разнообразието от вероятни опаковки, които да се обработят по друг метод. По принцип всички, които са непромокаеми, бихме могли да ги обтрием със същия разтвор, който употребяваме за ръце, нормално на спиртна основа, защото те не са доста нападателни и рядко повреждат повърхности, в случай че са доста чувствителни. Защото някои други видове дезинфектанти са по-крайни, по-агресивни, на хлорна основа или на кислородна основа – окислители. Там към този момент е малко по-друго.

Бях чела някъде за стерилизация с UV/UVS лампи и защото има и такива портативни, смятате ли, че това е уместно?

Това е уместно за някои предмети, които не могат да бъдат обработени по различен метод и за въздух. Например имаше данни, че Китайската централна банка подлага оборотните средства на такава обработка преди да ги пусне отново в обращение. Отделно и в този момент го вършат обособени детски заведения. Скоро го видях в Плевен в една от компаниите. Монтирани са такива ултравиолетови лампи, които се насочват нормално не непосредствено към индивида, а към тавана и те в действителност имат свойството да убиват микроорганизми във въздуха. Но отново споделям, всичко това може да се употребява, единствено че заради доста ефикасното предаване от човек на човек главното, което би трябвало да имаме поради е общественото разграничаване, тъй като вие може да си миете по 10, не, 10 е малко – по 100 пъти дневно, може да забърсвате всички повърхности, само че в случай че застанете против някой и говорите, той киха, кашля или даже единствено да приказва без маска и на близко разстояние, вие ще попаднете в обсега на предаваните от него вируси.

Съществува ли риск от заразяване от нечиста храна? Например готвач, който не знае, че е притежател на вируса и е в ранен стадий, само че въпреки всичко отделя вируса в околната среда, да кажем, кихне покрай моята салата. Ако изям тази салата, има ли риск за мен?

Има прочут риск, въпреки че попаднал в храносмилателния тракт вирусът не може да оцелее. Той заразява през лигавицата на очите, на носа главно, може и през устата, само че по-скоро не с храната. Ако не е огромно количество вирусът и вие го погълнете, под въздействието на стомашните сокове той ще бъде опустошен. Ще бъде денатура от солната киселина. Друг е въпросът, че и най-елементарната термична обработка или измиване към този момент понижава доста риска. Ако той [вирусът] е нестабилен на нещо, то е на дезинфектанти и на температура. Дори 70 градуса, не кипване, а съществено загряване на течности, на водата, го унищожава.

В този ред на мисли какво вършим с плодовете и зеленчуците, които се ядат сурови?

Това е доста значимо и то даже освен поради този вирус, а и поради доста други болести, като дизентерия и някои паразитози, като хепатит А, защото те са всеобщо публикувани в страната. Първо, измиване и второ, особено при плодовете е по-добре, пък и при някои от зеленчуците, като краставици, тиквички, патладжани и други - обелване, защото това в допълнение отстранява освен замърсяването, ами и натрупването на пестициди по някои от тях, тъй като те са главно в повърхностния пласт. Така че по този метод заобикаляме два риска.

Какъв е рискът за заразяване при нечисти артикули, които не подлежат на следваща термична обработка – сирене, салами, пушени, сушени меса?

Една част от тях са опаковани авансово машинно. Понякога за по-дълга продължителност се употребяват разнообразни способи на вакуумиране, на предварителна обработка, затварят се в среда, която е стерилна, тъй че значително са защитени. Естествено, най-хубавият метод е да има термична обработка, тъй като тя ни отклонява освен от този вирус, а и още от доста други причинители, само че когато това е невероятно, вие го споменахте – изключително рискови са зеленчуци, които са листни и покрай повърхността, покрай земята. Тъй като при тях, аз отново споделям, не приказвам единствено за този вирус, при него това не е най-характерното, само че и някои други. Има много случаи в света на заразяване да кажем с хепатит А от зелени салати, от магданоз - имаше един доста забавен епидемиологичен гърмеж в Щатите, защото, когато се поливат с отпадни води, доста по-лесно може да стане тяхното заразяване. Ако не се измият, крият този риск.

Има ли информация какъв брой време оцелява вирусът върху храна да вземем за пример в салам?

Няма такива проучвания. В момента работят доста центрове във връзка с това какъв брой устоя на разнообразни повърхности. Единодушно е мнението, че най-издръжлив е върху гладки повърхности като плексиглас, стъкло, метал и по тази причина общо взето са ориентирани напъните към обработка и в офиса, и у дома на подобен вид повърхности. Но имайте поради, че с изключение на вида на повърхнина, даже най-малките концентрации на разнообразни дезинфектанти го убиват, не е дълготраен на подобен вид дезинфектанти, а не е дълготраен даже на сапун, защото липидната му обвивка се поврежда и той умира. Тъй че това го прави, от тази позиция, малко по-лесен за обработка. Има доста по-устойчиви вируси, като този на хепатит А, който може месеци да бъде оставен на открито в канавката в нечиста вода и да се резервира и през пролетта отново да е деен и да заразява.

Съществува ли риск и по какъв начин да действаме при приемане на колета по пощальон? Не приказвам за колета от Китай, по принцип на колета от куриери.

Ами то към този момент няма значение от кое място са. За Китай важеше преди месец-два, в този момент към този момент е по-рисково да ги получавате от Щатите или от Англия. За елементарните колета, които идват, да кажем, с контейнери и с кораби, рискът е... в действителност няма подобен, заради по-дългия престой и по-неблагоприятните условия за живот на вируса. При тези, които идват доста бързо, отново споделям, теоретически е допустимо по някакъв метод да се резервира, само че имайте поради, че има едно нещо, наречено инфекциозна доза, и вие няма да се болестите, в случай че в носоглътката, гърлото, окото ви попаднат 2-3-5-10-100 вируса. С тях имунната система се оправя. По-важно е, когато огромно количество вируси попаднат, минат тази така наречен инфекциозна доза и тогава към този момент поражда заболяване според от това какъв брой е под напрежение вашият имунитет. Така че най-малко до момента няма разказани в практиката заразявания по този механизъм.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР