Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

В Тристранката няма съгласие по мерките в подкрепа на бизнеса и работниците

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Заседанието на Националния съвет за тристранно съдействие, който се организира онлайн през днешния ден, не реализира обща позиция по ограниченията, които страната би трябвало да вземе в поддръжка на бизнеса и служащите. Преговорите би трябвало да продължат и на следващия ден. Властта, синдикати и работодатели разискаха плана на Министерския съвет за реда, по който ще се изплащат обезщетения на работодателите в размер на 60% от заплатите на чиновници, които са пуснати в отпуск поради изключителното състояние.Синдикатите като цяло поддържат концепцията, само че имат свои оферти, бизнесът е срещу, тъй като счита, че това няма да покрие разноските им за осигуровки и налози.

Всяка от организациите на работодателите и на служащите и чиновниците показа писмени мнения с съответни бележки и оферти.

КНСБ поддържа като цяло плана за финансиране на мярката " 60/40 ", се показва в позиция на синдиката. Мярката се ползва в множеството страни членки на Европейски Съюз, въпреки и в разнообразни съотношения на държавната дотация и лично финансиране. В този си тип капацитетът ѝ е да обезпечи на над 535 хиляди краткотрайно неработещи цялостно трудово заплащане за 3 месеца, допълват от КНСБ. От конфедерацията оферират да се разшири обсега на мярката в целия промишлен бранш, който също е доста обиден, въпреки и непряко от прелюдия режим на изключително състояние.

Като аршин за достъп до помощите от КНСБ оферират да се употребява - най-малко 20 % спад в продажбите на годишна база през месеца/или тримесечието, преди подаването на документите.

От синдиката недоумяват за какво активността на националните рехабилитационни лечебни заведения не е включена в мярката, откакто със Заповед от 16.03.2020 година на Управителя на НЗОК неотложно се прекратява плановия банкет на пациенти по клинични пътеки в региона на физикалната и рехабилитационна медицина. Всички 13 национални рехабилитационни лечебни заведения затварят порти, а тази икономическа активност я няма в приложението към плана на разпореждане, означават от синдиката.

От КТ „ Подкрепа “ са безапелационни, че помощта 60/40 е извънредно незадоволителна. Правителството е пропуснало момента, в който да вземе заем от Европейски Съюз за негативни лихви, твърди Ваня Григорова, стопански консултант на КТ „ Подкрепа “.Малките компании няма да могат да запазят работната ръка, тъй като ще би трябвало да доплатят 40% от заплатите, плюс осигурителните вноски, изясни Григорова пред БНР. От синдиката са предложили браншове, които да бъдат включени в листата, за който ще важи мярката. Приета е единствено обработващата индустрия, не и добивната, химическата, както и производството на електро- и топлоенегрия.

По думите на Григорова нужните средства могат да бъдат обезпечени само посредством нов държавен дълг. Германия, Франция и Италия взимат заем и за нас може и да няма средства с негативна рента, предизвести тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР