Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Иво Христов: Можехме да си спестим паниката, с предварително съгласуване на извънредното положение. Ограниченията изискват спешни мерки в подкрепа на най-слабите.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

" Мерките, оповестени от Националния действен щаб, кореспондират с сходни ограничения в други страни, закономерни са. Начинът, по който бе оповестено изключителното състояние - измежду нощ, с непотребна театрализация, без да бъде осведомен президентът, в действителност пося суматоха. И в случай че задачата на изключителното състояние и на всички тези пакетни ограничения е да раздалечи хората, с цел да стопира разпространяването на вируса, то резултатът беше таман противоположният. Хората се тълпяха пред аптеките и супермаркетите и това, съгласно мен, не обслужва задачата, която сме си задали. "

Това разяснява Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, в ефира на Дарик радио.

Според Христов най-голямата отговорност за преодоляването на ковид ляга върху медицинските екипи, които са претрупани и зле снабдени с консумативи, както и върху елементарните жители, които би трябвало да осмислят своето отговорно държание.

" Коронавирусът ще промени напълно нашия метод на мислене и на другарство посред ни. Ако преди с повече или по-малко доверие се доближавахме един до различен, то в този момент мнителността се трансформира в норма, защото всеки човек може да бъде проводник за гибелта за своите близки. Това в най-трагичното в тази нова подла заплаха ", сподели още евродепутатът.

" Обявяването на строги ограничения (чух за до пет години затвор, 50 000 лв. глоба) не значат кой знае какво, в случай че хората не осъзнаят смисъла на тези ограничавания. Някои към този момент го осъзнават, само че първичната суматоха не беше добър сигнал и положително начало на акцията за битка с ковид. Това, което трябваше да се случи, е: след координиране сред институциите, в рационален час сутринта, след педагогичен уточнения за хората, да се разгласят тези ограничаващи ограничения. Не съм уверен, че беше належащо оповестяването на изключително състояние, защото законодателството дава задоволителни благоприятни условия да бъде натрапен целият пакет от ограничавания и без изключително състояние. Така или другояче, то е реалност. Сега е значимо да се активизираме в осъществяването на рекомендациите на докторите ", счита Христов.

Според българския евродепутат проф. Мутафчийски си дава сметка за слабостта на българската здравна система и, поради проекцията на разпространяване на вируса, осъзнава, че в идните дни броя на инфектираните евентуално фрапантно ще нарасне. Това е и повода за неговото трагично изказване в събота вечер. " Дали са намалели хората, които подценяват сериозността на протичащото се, ще забележим.Някои одобряват това като демонстрация на някаква бравурност. Надявам се всички да схващат своята персонална отговорност ", сподели още той.

" Познавайки положението на родното опазване на здравето, считам, че изрично не сме подготвени да посрещнем пика на заболяването. Перформантни здравни системи - като тези на Северна Италия и Франция - са под огромен напън. Нашата здравна система е продънен чувал, в който се наливат доста пари и се разходват нерационално. Дни преди да ни сполети тази рецесия беше митингът на медицинските сестри и обезверената Бойка на перваза. Знаем какво е равнището на възнаграждение, знаем всички недостатъци на българската здравна система, само че така или другояче, ще би трябвало да ги компенсираме с всеобщо публично изпитание, готовност на целия веществен запас, на моралните ни сили. И ще разчитаме на същите тези хора, които стачкуваха преди дни. "

Според Христов министър председателят е постъпил вярно, обръщайки се към президента Радев през вчерашния ден, само че това е трябвало да стане преди оповестяването на изключителното състояние, с цел да влезем в него без тази суматоха. Иво Христов сподели още, че не знае какво е стимулирало тези дейности на държавното управление, които не са нормална процедура - оповестяването на изключително състояние измежду нощ, без да бъде осведомен президентът. " Дни по-късно, когато епидемията прогресира и суматохата е реалност, министър председателят самичък търси контакт с президента, тъй като му е мъчно да носи политическата отговорност за назряващата рецесия. Цялата изпълнителна власт у нас е съсредоточена само и единствено в Министерски съвет и ръководещото болшинство. То я използва по някакъв политикански метод, в този момент осъзнава, че това е неточност и вярно стори, като се обърна към президента. Вярвам, че от днешните диалози ще има резултат. "

Иво Христов сподели още: " Властта е сварена неподготвена, в това число и медицинските потенциали. До преди две-три седмици те отричаха действителната заплаха от ковид в България. Вероятно подцениха тази подла болест. Но все още поставят нужните старания в условия на огромен стрес. Сега не е моментът за мнения и придиряне. Властта обаче би трябвало да предприеме пакет от ограничения за подкрепяне на най-засегнатите. Неизбежно тази санитарна и здравна рецесия ще прерасне в икономическа. Колцина от дребните бизнесмени могат да устоят на един месец бездействие? Всички те ще би трябвало да освободят своите служащи, служащите остават без възнаграждение. Става въпрос за десетки, евентуално и стотици хиляди хора. Това ще засегне и междинния бизнес. Тоест, задават се обществени земетресения и напрежение. Затова и оповестяването на изключително състояние трябваше да бъде съпроводено с стопански ограничения. Такива се вземат в други страни. Нашият запас е по-малък, само че с наличния плюс благоприятни условия да се вкарат избрани данъчни облекчения, мисля, че би трябвало да създадем всичко належащо. Тези ограничения се чакат от държавното управление. "

Иво Христов разяснява още, че явно в Европа обстановката е била подценена.

" Мисля, че на всички места управляващите късно осъзнаха мащаба на бедствието. Тази рецесия е урок, който ще промени доста неща в нашия метод на живот. Както си спомняме, терористичните офанзиви от 2001 година породиха дълготраен боязън от тероризма, който стана част от нашето всекидневие. Промени се законодателството и до момента в огромните мегаполиси патрулират бойци в цялостно бойно снаряжение. След ковид евентуално ще се промени културата на другарство сред хората и ще се възприемат избрани способи на деяние при такива рискове. "

" Ако коронавирусът рискува да пробие имунната система на хората, то изключителното състояние към този момент е пробив в имунната система на българската народна власт, която и без друго е изключителнко слаба, в случай че не е и рухнала ", счита Христов.

По думите му, изключителното състояние не би трябвало да трае прекомерно дълго. " Правилно беше предлагането на опозицията то да важи в избран период. Разбира се, един път навлезли в този режим, няма смисъл да вършим внезапни придвижвания и би трябвало да овладеем рецесията. Но би трябвало да имаме едно мислено - че би трябвало да се върнем към естествения режим на обществото. В рамките на изключителното състояние властта се концентрира в изпълнителните органи. Това дефакто блокира обществените събирания, евентуално ще наложи ограничавания и върху свободата на обикаляне на информацията, която и в този момент циркулира зле. Ще наложи нов дневен ред на медиите. Ще изтрие остарели вересии. А всичко това е пагубно в дълготраен проект. От здравна, рецесията към този момент се трансформира в икономическа, може да се трансформира и в политическа. Към момента би трябвало да се концентрираме върху здравната и ограниченията за преодоляване на икономическата. "

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР