Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

142 години свободна България

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Отбелязваме Националният празник на България. На този ден през 1878 година в Сан Стефано, градче покрай Цариград, Русия и Турция подписват кротичък контракт, който поставя завършек на Руско-турската война (1877-1878) и обрисува границите на Санстефанска България.

За първи път трети март се отбелязва през 1880-та година като ден на „ Възшествието на престола на император Александър Втори и заключението на Санстефанския кротичък контракт “. Като ден на Освобождението на България Трети март е празнуван за първи път през 1888-ма.

142-та годишнина от Освобождението на България ще бъде маркирана с молебен и гала по издигането на националния байрак.

В 10 часа в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ Негово светейшество патриарх Неофит ще отслужи церемониален признателен молебен. Тържеството за повдигане на националното знаме стартира в 11 часа пред паметника на Незнайния боец. В 12 часа пред Администрацията на Президента на Република България ще има тържествена промяна на караула. Вечерта, на площад „ Народно заседание “, ще стартира тържествената заря-проверка.

Заради заповедта за анулация на всички мероприятия на закрито поради ковид Националният военноисторически музей анулира всички събития, които се организират там. Президентът Румен Радев също анулира държавния банкет по случай националния ни празник.

Тържествата на връх Шипка също бяха анулирани, само че все пак през днешния ден на Паметника на свободата се чакат хиляди хора. Президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева ще вземат участие в отбелязването на Националния празник на връх Шипка, а старозагорският митрополит Киприан разгласи, че църквата остава на своя пост и ще отслужи заупокойна молитва в памет на починалите воини, припомня БНР.

Въпреки анулацията на тържествените празнувания на Шипка ще се проведат църковните ритуали. Държавният глава Румен Радев също възнамерява да остави цвета пред Паметника на свободата. На върха президента ще насочи и одобрение по случай Националния празник на България.

От 09.30 часа Румен Радев ще участва на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир „ Рождество Христово “ от Старозагорския митрополит Киприан. В свое послание владиката разгласи, че ще отслужи и заупокойна молитва в памет на починалите воини пред Паметника на свободата. „ Никой вирус не ще събори паметта на българина, който е патриот, търси истината и постоянно ще я пази в сърцето си. Оставаме предани, в поклонение пред всички, които паднаха за Освобождението на България “, показва митрополитът в своето послание.

В Пловдив във връзка 142-та годишнина от Освобождението на България и Националния празник на страната митрополит Николай ще отслужи молебен в катедралния храм „ Света Богородица “

Преди церемонията пловдивчани могат да се включат и в традиционния„ Поход на свободата “, проведен от Комитет„ Родолюбие “. Шествието ще потегли от подножието на хълма и ще бъде предвождано от членовете на комитета, които облечени в достоверни костюми ще носят и копия от знамената на българското опълчение.

С панихида по-късно денем на Централните гробища ще бъде почетена паметта на починалите български опълченци. Вечертапред Военния клуб ще се организира тържествена заря-проверкас присъединяване на военни формирования от Пловдивския гарнизон.

От 9.30 до 17 часа в Стария градще работи с вход свободен за посетителите Експозицията „ Българско Възраждане “ на Регионалния исторически музей.

По мотив националния празник, БДЖ провежда празнично пътешестване с еталонният теснолинеен трен " Родопи ". Той ще тръгне от гара Септември в 8.35 часа към Якоруда. Пътуването през Чепинското дефиле ще бъде съчетано с празнични викторини и доста изненади, сподели ръководителят на сдружението " За теснолинейката " Кристиян Ваклинов:

" Третомартенското пътешестване се случва за пети път. В Якоруда ще има локална патриотична стратегия. Надявам се времето да е хубаво, с цел да създадем в центъра на града и едно огромно хоро ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР