Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Вигенин: Прокуратурата непременно тръгна в битка с президента

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Прокуратурата непремерено потегли на борба с президента, разяснява в ефира на БНР зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин. Според него питането на Иван Гешев до Конституционен съд по отношение на имунитета надържавния глава е нещо, което не се вписва в поръчките на основния прокурор, че политиката не го интересува и че не е привързан политически. С публикуването на тези записи бе направено едно подстрекателство, че президентът се пробва да прикрива инспекции. Което от деликатното чуване излиза наяве, че не е по този начин, добави Вигенин във връзка оповестените СРС-а с гласа на Румен Радев. Или това е непремерено деяние на основния прокурор във връзка с президента, без да се регистрират следствията, или е целеустремен опит да се нападна Радев поради напъните му да потърси единодушие във връзка с известни промени в законодателството, а за какво не и в Конституцията, свързани с потребността от една по-голяма отчетност на дейностите на основния прокурор, заключи Кристиан Вигенин.

Депутатът напомни, че има единодушие и в българския парламент, и измежду европейските ни сътрудници по тематиката за нуждата от намиране на ограничения за надзор на основния прокурор.

Вигенин разяснява и заявката на ГЕРБ, че няма да отварят процедура по импийчмънт на президента и че желаят помиряване сред институциите. По думите му, дейностите на ръководещите са по-скоро симптом та боязън от това, че обстановката в страната отива прекомерно надалеч. Социалистът счита също, че ръководещите се опасяват и от директна борба с президента, който е най-харесваната персона в България.Подобен конфликт може да срине опцията ГЕРБ да оцелеят до края на мандата, което е главната им цел сега, акцентира още Кристиан Вигенин. Това, добави той, не е откровена опит за затваряне на борбата с президента, а демонстрация на боязън и отвращение за задълбочаването й, тъй като те губят от това.

Въпросите към валутния ръб и курса лев-евро тормозят българите, разяснява още социалистът. Хората са обезпокоени, не тъй като някой основава целеустремено напрежение, а тъй като методът, по който се подхожда към съществени въпроси, основава у хората усещането, че национално се прави тихомълком и че има нещо неправилно.

Българска социалистическа партия би подкрепила митингите на хората, в случай че рецесиите се задълбочават, посочи депутатът. Дали това ще докара до предварителни избори – ние не сме сложили такава цел, само че въпреки това, колкото по-скоро се стигне до избори, толкоз по-добре за страната, добави Вигенин.

Депутатът разяснява и снетото доверие към държавното управление от страна на президента. Заемането на ясна и безапелационна позиция е част от образуването на облика на президента като водач на страната и на нацията. Той не може да въплъщава единството на нацията, когато част от ръководещата клика работи против личната си нация - по метода, по който осъществя ръководството, безапелационен бе Вигенин.

Бившият външен министър разяснява и решението на САЩда наложат възбрана за влизане в страната на арбитър Андон Миталов поради корупция. Вигенин акцентира, че американската страна не би направила такава стъпка, в случай че няма задоволително солидни доказателства.Въпрос на българските институции да свършат работата до дъно, подсети той. Но добави, че би желал да се запознае с доказателствата, с които разполагат Съединени американски щати, а България – не. Имало ли е доказателства, с които ние разполагаме, само че не им е даден ход.?, попита Вигенин. По думите му казусът е задоволително сериозен, с цел да им се даде гласност.

Според него смесването на битката с корупцията и геополитическото опълчване сред Съединени американски щати и Русия на българска територия е довело до разнопосочните реакции, последвали съобщаването на глобения арбитър Миталов. Бих желал да видя какви ще са идващите имена, които ще бъдат оповестени, тъй като усещаме, че това не е най-тежкият случай на корупция в България. И второ - да забележим по какъв метод ще отговорят българските управляващи, разяснява още Кристиан Вигенин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР