Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Прокуратурата пусна СРС-та с гласа на президента

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Прокуратурата продължава с „ разкритията “ си към случая, поради който основния прокурор Иван Гешев попита Конституционен съд за имунитета на президента. В нормалния си в последно време жанр, прокуратурата пуска информация „ на час по лъжичка “ и разгласява записи от разнообразни инспекции и следствия. След като сутринта самият Гешев „ хвърли бомбата “, че е получил информация за следствие, обвързвано с президента, по-късно от прокуратурата разгласиха детайлности съпроводени с аудиозаписи, на които се чува глас, за който се счита, че е на Румен Радев.

От държавното обвиняване прецизираха, че записите са част от следствие на профилираната прокуратура, в границите на което са употребявани специфични разследващи средства по отношение на командира на Военновъздушни сили. Производството е за незаконен сговор, в която прокуратурата подозира, че е взел участие и президентът. Става дума за диалози, свързани с инспекция на КПКОНПИ към брачната половинка на президента Десислава Радева.

Записите са от телефонен диалог на президента Румен Радев с командира на Военновъздушните сили (ВСС) генерал-майор Цанко Стойков, в който двамата разискват по какъв начин да се отговори на КПКОНПИ за назначението сегашната брачна половинка на президента за пиар във Висш съдебен съвет през 2014 година. Случаят стана обществен още по време на предизборната акция за президентския избор през 2016 година. Тогава също потеглиха инспекции, които не откриха спор на ползи. По времето, по което се случва назначението, Десислава не е била брачна половинка на Румен Радев.

В първия от записите се чува по какъв начин ген. Стойков споделя на Радев, че във Военновъздушни сили е получено писмо от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество с искане да бъдат предоставени документите към назначението на Десислава Радева. Президентът дава отговор, че отговорът на Военновъздушни сили до КПКОНПИ би трябвало да се съгласува с президентството и командирът се съгласява.

От днешните изявления на прокуратурата излиза наяве, че се подозира „ незаконен сговор “ с присъединяване на президента, а задачата е била „ да се осуети инспекция на КПКОНПИ “ към назначението на Десислава Радева. В известието се акцентира, че дейностите на президента не са свързани директно с пълномощията му на държавен глава. Припомняме обаче, че вчерашното запитване на Иван Гешев към Конституционния съд той желае да му бъде разтълкувано определението „ държавна измяна “.

В постановлението, с което се стопира производството, Радев в началото е разказан като " непостоянен мъж ". Няколко абзаца по-надолу прокурорите към този момент пишат, че след разбор на доказателствата може да се направи обосновано съмнение, че " най-вероятно неустановеният мъж, участващ в посочените диалози, е президентът на Република България господин Румен Радев ".

Малко по-късно се показва, че има доказателства за висока степен на възможност " за съпричастност към незаконната активност, предмет на следствие, на разположение, заемащо висша държавна служба – президент на Република България ". Посочва се също, че незаконната активност не е директно обвързвана със службата му.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР