Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Проверка откри фрапиращи нарушения в дома в Горско Косово

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Нарочната инспекция, разпоредена от обществената министърка Деница Сачева на Агенцията за обществено подкрепяне, препотвърди констатациите на омбудсмана за извънредно неприятните условия на живот в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово. Това разгласи омбудсманът Диана Ковачева по време на третото постоянно съвещание на Съвета за наблюдаване по Закона за хората с увреждания. Припомняме, че след направена инспекция, на 2 януари т.г. националният публичен медиатор сезира основния прокурор за извънредно тежки условия в дома, нарушени човешки права, както и за високия % на смъртност в него.

Предвид неприятните битови условия, АСП ще предложи Дома в с. Горско Косово да бъде закрит посредством създаване на центрове за грижа за настанените лица и извеждане на всички консуматори.

В дома не са спазени стандартите и критериите за местонахождение и материална база, не е обезпечена опция за прилагане от всяко настанено там лице на спални пространства, на пространства за хранене и на санитарни възли с улеснен достъп до тях, се споделя в отчета от инспекцията на АСП.

„ Броят на спалните и санитарните пространства е непълен по отношение на броя на настанените лица, спалните пространства не са мебелирани и оборудвани по подобаващ метод, съгласно откритите потребности и персоналния избор на потребителите, мониторинговата система за повикване не действа “, е изводът на АСП.

Същевременно омбудсманът осведоми присъстващите, че домовете, в които се настаняват хора с деменция, в множеството случаи са отдалечени от обитаемоте места, мъчно налични, което препятства медицинските грижи, в това число обезпечаването на незабавна здравна помощ и профилирана такава, каквато е рехабилитацията.

„ Наясно сме, че хората, които работят в тези домове, не са добре платени, че са натоварени душевен и физически, че има недостиг на фрагменти, само че за жалост това се отразява върху качеството на грижата, която не е на нужното равнище “, акцентира доцент Ковачева.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР