Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Въвеждат помощи за вода от догодина

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

До средата на 2020 година Министерството на районното развиване би трябвало да стартира да изплаща водни помощи на правилото на енергийните, предопределени за обществено слаби българи. Това е едно от решенията, които през днешния ден гласоподаваха депутатите, след спор по за проблемите в бранша, иницииран от Българска социалистическа партия. Народните представители изслушаха отрасловия министър Петя Аврамова, а по-късно одобриха решение, с което задължиха Министерство на регионалното развитие да изготви Закон за ВиК до 15 май следващата година. До тази дата законопроектът би трябвало да бъде разгласен за публично разискване.

Първоначално настояването на левицата бе планът на закон да бъде импортиран в период до 31 април, а до 30 септември министърът да предложи актуализация на Стратегията за развиване на ВиК бранша. От ГЕРБ оповестиха, че ще поддържат плана, само че направиха някои редакции. Така срокът за новия закон стана 15 май.

Министър Петя Аврамова съобщи, че ще се направи всичко допустимо от средата на идната година да стартира въвеждането на водни помощи.

Близо 7 млн. българи заплащат за некадърно ръководство на ВиК бранша, административен безпорядък и корупция, режим, високи цени за неприятно качество и отровна вода, разяснява от трибуната водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя бе безапелационна, че в бранша са нужни съществени промени както и съществени вложения, с цел да се предотвратят нови рецесии, сходни на тази в Перник.

Нинова изброи няколко аргументи за тежката обстановка във водния бранш – неприятно ръководство на язовирите, източване на средства от планове, свързани с водни уреди, цялостен административен безпорядък и управническо безхаберие. Министерство на регионалното развитие трансферира отговорността на Министерството на околната среда и водите. Министерството на околната среда и водите на регионалните шефове. Областните упавители на ВиК сдруженията. При язовирите на държавната консолидационна компания, на кметовете и общинскикте препоръки. Никой не знае какво прави в този бранш, разказа обстановката Нинова.

Идеята за водните помощи е да се вкарат минимални количества вода за ползване от домакинство, които ще се заплащат от бюджета.

За водни помощи се приказва от към 15 години, само че в последните 2-3 години тематиката се повдига по-сериозно. По сметки на КНСБ, която цитира Световната здравна организация, с цел да се подсигурява задоволяването на съществени потребности на човек, са нужни сред 50 и 100 литра дневно, което прави сред 1.5 и 3 кубика на месец на човек. Ако 500 000 фамилии имат потребност от водно подкрепяне, при сегашните цени на водата, са нужни някъде към 50 млн. лв., сочат сметките на синдиката.

Припомняме, че през днешния ден излезе мнение на пернишката прокуратура, съгласно което районният министър Петя Аврамова и екоминистърът Нено Димов са виновни за рецесията с водата в Пернишко.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР