Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

„България има тежък проблем“- тези думи на Херо Мустафа казват всичко

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Петър Чолаков, „ Дойче Веле “

Съединени американски щати имат подготвеност да глобяват корумпирани български публични лица (държавни чиновници, депутати, висши съдии и др.) и техните фамилии.

Това стана ясно от рета на американската посланичка Херо Мустафа пред Атлантическия клуб.

По нейните думи, за тази цел ще се употребяват принадлежности, „ които имат зъби” - да вземем за пример раздел 7031C от американската Разпоредба за правата на индивида и противопоставяне на клептокрацията. Съгласно американското законодателство: „ в случаи, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че задграничните чиновници са били забъркани в забележителна корупция или жестоко нарушаване на правата на индивида, тези лица и членовете на техните фамилии не могат да влизат в Съединените щати”.

„ Подобни твърди ограничения ще бъдат в интерес на България в дълготраен проект, защото прецизното придържане към върховенството на закона е неразривно обвързвано с политическото и икономическото преуспяване на България ", сподели още посланичката, а в допълнение акцентира (за повторно в границите на броени дни), че самостоятелните медии са наложително изискване за развиването на мощна народна власт.

Поредният безапелационен сигнал

Как да тълкуваме тази вест? На първо място това е следващият безапелационен сигнал, че България има систематичен, тежък проблем с корупцията по високите етажи на властта.

Стана към този момент традиция политици от ръководещата коалиция и близки до тях анализатори да омаловажават данните на организации като Transparency International, съгласно които България е най-корумпираната страна в Европейски Съюз.

Днешното изказване обаче идва от доста висока инстанция. Това не е отчет на „ някаква неправителствена организация” (впрочем, Херо Мустафа неслучайно сподели, че доста цени „ контактите на посолството с неправителствените организации, отдаващи напъните си за развиване на човешкия капитал и пробутване на правосъдни реформи”), а формалната позиция на държавното управление на Съединени американски щати.

От което следва, че всевъзможни оправдания и увъртания, целящи да оспорят данните за размерите на корупцията в България, губят своята мощ - дефинитивно и окончателно.

Второ, думите на госпожа Мустафа подсказват нещо доста значимо - в България явно липсва политическа воля за справяне с метастазите на корупцията. Българските управляващи са посочили, че не могат (или не желаят) да се излекуват. Няма за какво да се чака България да повтори чудото на барон Мюнхаузен, който самичък се изтеглил за косите си от блатото.

Ще попитате: Какъв е ползата на Съединени американски щати да ни оказват помощ? Не ни би трябвало опекун - ще се подразнят „ патриотите”.

Затова да напомним: преди всичко Съединени американски щати са важен вложител в България, а всички естествени вложители се нуждаят от транспарантни, постоянни процедури за правене на бизнес.

Няма сериозен вложител, който да избра да дава пари под масата, да се ослушва и трепери за ориста на своите инициативи, вместо да си върти умерено бизнеса в среда, в която върховенството на правото се съблюдава.

И още нещо доста значимо: корупцията и дефектите във действието на институциите компрометират националната сигурност.

Когато те са налице, а държавността е „ пропукана”, политическата система става уязвима за всевъзможни отрицателни външнополитически въздействия.

За една натовска страна надалеч по-опасни от съветските хибридни офанзиви са опортюнистичните троянски коне в ръководството, които се управляват от сребролюбието си.

Според Марк Галеоти, прочут откривател на Русия, най-голямата заплаха за Балканите се крие не в съветските танкове или в дезинформацията, а в личната им корупция - и в схемите, посредством които Русия се пробва да се възползва от тази корупция. Или както отбелязва той проникновено: „ корупцията е най-могъщият съдружник на Русия ".

Съединени американски щати вероятно към този момент имат лист

Политическата корупция, зависимостта на медиите и клиентелизмът в правосъдната система в България в никакъв случай не са били загадка за Вашингтон.

В отчети на организации и институции, основани в Съединени американски щати, тази тематика е оценена неведнъж. Но това обществено „ дърпане на уши”, което следим през последните дни, може да значи единствено едно: във Вашингтон очевидно са си дали сметка, че обстановката в България освен не върви към усъвършенстване, а даже се утежнява.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР