Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Президентът отказа да подпише указа за Иван Гешев

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Президентът Румен Радев върна на Висшия правосъден съвет предлагането за назначение на Иван Гешев за основен прокурор. Държавният глава направи изказване, в което изясни позицията си. Конституцията не ме задължава да стимулирам указа, с който назначавам или връщам на Висш съдебен съвет оферти от него претендент. Независимо от това взех решение да се обърна към вас и най-много към членовете на Висш съдебен съвет, които избират основния прокурор. И преди съм заявявал, че чакам същинско съревнование сред претенденти, а не официално осъществяване на процедурата по желание. Издигането на един единствен претендент освен, че лиши от състезателност, само че и лишава от престижа и легитимността на бъдещия основен прокурор, по този начин нужни за неговата нелека и виновна задача, акцентира Радев.

Той бе безапелационен, че белег на демократичната страна е съществуването на други възможности при заемането на висши държавни длъжности. Подходът за издигането на един-единствен претендент бе подсилен на процедура и от изпълнителната власт, добави президентът.

Радев акцентира още, че бъдещият основен прокурор би трябвало да се употребява с високо публично доверие.

Изборът на основен прокурор е акт с висока социална значителност и методът на неговото осъществяване би трябвало да основава доверие в обществото, а не да поражда подозрение. С тези съображения практикувам правото си по Конституция и връщам на Висшия правосъден съвет предлагането за назначение на господин Иван Гешев на Република България, разгласи Румен Радев.

На 24 октомври - след десетчасово съвещание, протекло при невиждани ограничения за сигурност, Висшият правосъден съвет избра Гешев с резултат 20 " за " и 4 " срещу ".

Няколко цивилен организации и Cъюза нa cъдиитe пpизoвaха пpeзидeнтa да не подписва указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор. Те считат, че определеният за идващ Обвинител номер едно не дава отговор на условието да има висока професионална подготвеност, с цел да заеме основния правосъден пост.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР