Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Над 500 дка дървесина са изпепелени в Рила

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Над 1 млн. лв. са досега вредите от огромния горски пожар в Рила. Там до момента са изпепелени близо 500 декара дървесина - на декар гора коства приблизително 2500 лв. - пари за гасене, залесяване и загуба на дървесина. Само полетите на хеликоптера Ми-17, който се включи в гасенето, костват към 3000 лв. на час, написа „ Монитор “.

От Изпълнителната организация по горите обясниха, че е още рано да се обмислен окончателните вреди от огнената буря, защото пожарът към момента не е загасен дефинитивно. Засега версията е, че пламъците са тръгнали от огън на бракониери или немарливи туристи. Разследването ще посочи точните виновници за тежкия случай.

Бедствието в Национален парк Рила върлува от неделя сутринта, а гасенето му продължава без спиране. Стихията е над село Долно Осеново.Военните също се включиха в потушаването на огнената буря, коятоунищожи скъпи типове от естественото благосъстояние в предпазената територия.

Пожарът пламна в неделя сутринта в гората над симитлийското село и бързо се разрасна. Горят няколкостотин декара горски масиви и шубраци. До мястото на огнената буря няма път, което прави невероятно потушаването с пожарни коли. Гасенето се прави на ръка.

Засегнати са над 450 дка край хижа " Чакалица ". Местността Предел е сборният пункт на хората, които през вчерашния ден сутринта потеглиха да се борят с бедствието, ще се разчита и на хеликоптера, който се включи в помощ на пожарникарите.

Голям пожар втори ден гори и в Стара планина над Чипровци - сред върховете Дража глава и Голема чука. Фронтът е близо 5 километра и обгръща границата със Сърбия. Горят най-вече високи шубраци и сухи треви, само че има заплаха да обхване гората.

Местността е мощно пресечена, регионът е мъчнопроходим. В българската част на границата са пожарникари, присъединили са се и от горското стопанство в региона, а локалната власт търси доброволци. Пожарникари с техника гасят и от сръбска територия. И в Пирот се провеждат хора с джипове, които да оказват помощ на огнеборците. Наблизо няма обитаеми места, които да са застрашени от пламъците.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР