Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

КНСБ иска дебат за правата на журналистите

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} КНСБ осъжда опитите за посягане над свободата на словото в тази ситуация с репортера Силвия Великова от БНР и арестуването на фоторепортера Веселин Боришев от Club Z. Свободата на словото е главно и фундаментално човешко право, открито в Хартата за съществени права на Европейски Съюз и Всеобщата харта за правата на индивида и никой няма право да го заглушава или да го поставя зад решетки.

Това важи още по-силно за публични медии като БНР, които би трябвало да са най-строгият стожер за правата на българските жители да бъдат осведомени правилно, тъкмо и правилно.

Призоваваме генералния шеф на БНР и управителния съвет на радиото да съблюдават правата както на българските публицисти, по този начин и на слушателите, които чакат от институцията достоверно и правилно отразяване на осведомителния поток.

Призоваваме Министерство на вътрешните работи да създаде съответни правила за отразяване на обществени събития, които да не нарушават правата на публицистите като жители и представители на медиите.

КНСБ постоянно е считала, че правото да бъдеш осведомен е един от стълбовете на демокрацията. Ние сме отстоявали това през годините и ще продължим да пазиме тези, които са отдали себе си на тази почтена специалност. Ще реагираме остро, когато се нарушават и правата им на сдружаване – също главно право, обезпечено от всички интернационалните конвенции.

Като организация, призвана да пази правата на работещите българи, призоваваме управленията на публичните и частните медии, Съвет за електронни медии, професионалните организации на публицистите в България, парламентарната медийна комисия, да стартираме дружно спор за трудовите права на българските публицисти с фокус и върху районните медии, които пострадаха най-вече от икономическата рецесия и софтуерните промени.

КНСБ ще спомага със своята експертиза, насъбрана през годините - както в България, по този начин и в интернационалните синдикални структури, където организацията ни е деен член.

Смятаме, че изискуем този спор освен на работещите в медиите, а и на българското общество, чието неотменно право е да бъде осведомено правилно и правилно.

Призоваваме политиците също да се включат в този спор, тъй като единствено със законодателни решения ще реализираме действителни гаранции за обективната журналистическа работа и независимост на словото, които лежат в главната на демокрацията.

Готови сме да дадем съвещания на всеки, чиито права са застрашени – както в нашата Централа, по този начин и в районните ни структури.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР