Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Шпионинът обикновено прикрива пристрастията си

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Проф. Николай Радулов, специалист по национална сигурност и някогашен заместник-министър на Министерство на вътрешните работи

Интервю за Радио Фокус

Водещ: Лов на вещици или закъсняла е реакцията на ДАНС и на прокуратурата?

Николай Радулов: Първо, доста съм изумен от заявката, което е обвързвано с шпионаж. Защото шпионинът нормално прикрива пристрастията си и в случай че би трябвало да го търсим някъде, последното място са съветските организации. За разузнавач приказваме, когато става дума за разузнаване. А в случай че става дума за някакви частни патриотични съветски организации, то това не би могъл да бъде разузнавач по никакъв метод. Тоест не е едно също да се поставиш в услуга на непозната разследваща организация, да вършиш подмолно някаква активност, да се поставиш в услуга на някаква частна организация, която си има някакви частни цели. Ами то половината търговски организации в България произлизат и от непознати такива и са се сложили в тяхна услуга – да въртят пари, да вършат програмен продукт, да основават някакви софтуерни решения и, несъмнено, да ги изнасят от България. Така че не е доста добра формулировка, която се дава.

По-скоро в случай че някъде в цялата тая работа има в действителност виновност, а не е просто следващата агитация, тя може да е обвързвана с някакво пране на пари. Помислете си пък, Русия да пере в България пари, това звучи много неуместно. Ние сякаш непрестанно се стремим да изкараме руснаците както през 40-те, 50-те години преди рухването на Желязната завеса, когато на Запад се опитваха да ги показват като някакви пияни мужици. Но такава трактовка в действителност в никакъв случай не е била трактовка на западните специфични служби. Даже преди време, когато правихме първия семинар с американците, Джон Уайтхед тогава, резидент на Централно разузнавателно управление на САЩ, при един опит да му се подмажат и да приказват нелепости за руснаците, сподели: „ А, бе, вие, като ги говорите тия неща, давате ли си сметка, че това е зложелател, който доста постоянно ни е побеждавал и когато го подценявате, подценявате и нас “.

Така че дали Малинов, който намерено демонстрира любовта си към Русия, би могъл изобщо да се занимава с шпионска активност, доста ме съмнява. По-скоро той би могъл да се занимава с шпионска активност, в случай че беше да вземем за пример в управлението на Атлантическия клуб. Тъй като там щеше да е затулен. Няма такива простаци шпиони, които се тупат по гърдите и викат „ аз съм разузнавач “. Както в известния анекдот за Гарабет шпионина дето го търсили, търсили, най-сетне намерили адреса му, отишли да питат и комшия им споделя: вие Гарабед шпионина ли търсите, той е на третия етаж вдясно.

Така че и нашата работа е малко предизборна. Тъй като непрестанно се промотират кавги, които очевидно целят да се замаже обстановката, че софиянци са безпределно отегчени, да не кажа омерзени от безобразията, които стават в София, от улиците, които се строят и непрестанно се саморазрушават, инсценират ежедневно такива кавги. Разбира се, най-вероятно те имат и някакви финансови измерения. Но помислете си, един човек, който е началник на русофили, дали той би могъл изобщо да бъде съветски разузнавач. Дали пък би могъл различен човек, който се среща с прокурора Чайка, дали пък не би могъл той да бъде подобен съветски разузнавач? Кой от двамата има достъп до секретите на страната?

Аз мисля, че Малинов няма никакъв подобен достъп. Какво би могло да опише той, каква информация би бил в положение да генерира отнякъде, която да заплаши ползите на България? Аз мисля, че той няма достъп до такава информация. Би могъл да опише някакви лични визии, за това, което ще стане в България, по какъв начин се усещат хората, какво мислят. Но това не излиза от границите на положителния звук и всеки който отиде някъде в чужбина и го питат за тия неща, ги споделя, без да е разузнавач. Така че ми се коства, че цялата тази работа е малко прекомерна и малко допълнително идва.

След абсурда с приятелката на един от претендентите това е следващият скандал, който няма да свърши добре за тия, които са го организирали. Дали пък това не е част от акцията на претендента за основен прокурор Гешев, против който има непрестанно митинги в София? И с цел да не се приказва за тия митинги, в този момент ще си приказваме за съветски разузнавач. Или пък прави опит тия, които правят тия митинги, да бъдат оповестени и те за маса от съветски шпиони. Вярно, че това е типично, доста е допустимо. Според в този момент съществуващия ДАНС има някои нови форми на шпионаж, да вземем за пример групови форми на шпионаж, и както споделяше едно време министър-председателят: който не е с Цветанов, е с мафията. Може би в този момент би трябвало да се каже и който не е с Гешев, е за руснаците?

Водещ: Проф. Радулов, обаче прокуратурата твърди, че са намерили докладна бележка, в която се обяснявало по какъв начин България може да промени политическата си ориентировка от прозападна към проруска, това трябвало да стане посредством съветско финансиране на политическа партия, телевизия, изкупуване на основни предприятия, като Телеком, БТК, Виваком и други начинания.

Николай Радулов: Същото трактуване може да се направи за възобновяване на Радио „ Свободна Европа “. Тоест аз мисля, че шпионажът е доста тъкмо избран, с какво би трябвало да се занимава един разузнавач, с цел да може да бъде направено следствието и оповестяване на шпионажа. Така че тези приказки за това по какъв начин е открит един документ, бъдете безусловно сигурни, в случай че би трябвало, всички можем да се върнем към документи или към книги, написани за шпиони, никой не оставя такива докладни мемоари, такива материали навън, тъй че който желае, да може да ги откри. Аз мисля, че сходни материали са популяризирани неведнъж. Те са като резюмета на активност на разнообразни видове придвижвания, включая и придвижвания, свързани с поддръжката на една или друга мощ, без да съставляват някакво закононарушение.

Водещ: А за какво тогава военачалник Решетников разяснява, че Съединени американски щати са почнали офанзива против русофилите в България?

Николай Радулов: Вижте, военачалник Решетников на мен не ми прави положително усещане. Той е един възрастен, леко поизкуфял човек. Но както доста постоянно за тези, които тука се показват за последователи на Щатите, когато се случи нещо, споделят, ето тук Русия е отговорна. Такива последователи има и в противоположната посока. И Решетников в главата му, когато се случи нещо и се загатна отнякъде неговото име в негативен аспект, първото, което се сеща, че е толкоз значим, че американците са почнали да го преследват душевен посредством медиите. Аз мисля, че американците не се интересуват въобще, какво прави някакъв Решетников, който от дълго време е пенсионер и няма никакво значение нито за тях, нито за който и да било.

Водещ: Тогава по какъв начин да си разбираем този скандал и неговата неочаквана поява?

Николай Радулов: Аз си го изяснявам доста елементарно абсурда. Скандалът е следващата точка от тактиката всякога като има кавги, предизборно изключително, всеки скандал да замазва предходния, тъй че и той се замазва, по-късно ще има различен скандал и ще видите, че след този шпионски скандал ще последва някакъв различен, а шпионинът ще бъде освободен след известно време тихичко, без някакво изключително обвиняване и без никакви последици. Само след две-три седмици ще забравим за този скандал, тъй като ще има някакъв различен скандал. Както сподели министър-председателят, усещам, че ще стават страшни работи при тия избори. Ето, те почват да стават.

Водещ: Бил е оракул министър-председателят, или е имал информация?

Николай Радулов: Или е бил оракул, или е имал информация, или пък тези, които ги провеждат тия кавги, авансово му желаят позволение. Много са вероятностите, аз не се ангажирам да кажа, коя е вярна.

Водещ: Как ще се развият нещата оттук насетне?

Николай Радулов: Вижте в този момент. Няма в света такова нещо, където е открит разузнавач на някаква страна и той бива задържан. Шпиони се арестуват, когато това е належащо по някаква политическа причина и по-късно се обменят. Това няма по какъв начин да стане, няма по какъв начин да го обменят с някой различен, да вземем за пример с шпионина, който беше оголен в обкръжението на Путин оня ден, разузнавач на Централно разузнавателно управление на САЩ. Просто тъй като Малинов не е на това равнище и не може да бъде обект на подмяна. Ще продължи тая работа още един-два месеца, ще се издигне някакво обвиняване, ще се отиде в съда, съдът ще разяснява събраните доказателства. Тогава ще се види, дали става дума за шпионаж, или просто за някаква елементарна договорка.

Водещ: Случайно ли съответстват двата шпионски абсурда? Този в Москва от обкръжението на Путин и този в България.

Николай Радулов: Някой подлизурко в България може би си е помислил, че откакто там е оголен разузнавач, ще е доста благородно от наша страна ние пък тук да разкрием подобен, само че с противопоставен знак разузнавач. Но би трябвало да ви заявявам, че американците, изключително специфичните служби, които аз познавам по-добре, в сравнение с руснаците специфичните служби. Защото познавам американски чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ, само че не познавам аналогични чиновници от Русия. Но никак не са глупави хора и тия ходове не са им забавни и не им донасят нищо.

Водещ: Тоест вие смятате, че това е пушилка?

Николай Радулов: Аз смятам, че това е следващата политическа раздувка. И вие казвате прокуратурата споделила еди-какво си. Прокуратурата споделя, че на кметицата й светнали ръцете. Всички видяхме, че й светна носа. Явно, че и тука има някаква истина, само че не е тази, която се споделя.

Водещ: А за какво в компанията огласяващи данните, се намесва и вътрешният министър Младен Маринов?

Николай Радулов: Е, това е една мистерия за мене. Защото Министерство на вътрешните работи пък няма нищо общо с шпионажа. То тъй като си е свършило всичката работа по проведената престъпност и по противопоставяне на битовата престъпност, всичко е втасало, че би трябвало в този момент да се занимава и с шпионаж. Мисля, че тази група, която дружно направи пиара – министърът на вътрешните работи, основният прокурор и претендентът за основен прокурор се пробват да вършат дружно акция. Министърът виждам, че има политически упоритости мощни. Той, помните, от основното институционално лице в Министерство на вътрешните работи стана основно политическо лице. Така че това пък приказва бездънен неуспех на министерството, което явно е мощно политизирано още веднъж.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР