Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Схема за уседналост ще гарантира правата на българите след Брекзит

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Схема за уседналост ще подсигурява правата на българите, които са се открили във Англия преди датата на Брекзит. Важно е обаче те да аплайват по тази скица до края на декември 2020 година. Изключение вършат българите, които към този момент имат английски паспорт. Това съобщи пред БНР Васил Асенов, началник на службата по трудови и обществени въпроси в посолството на България в Лондон.

Българите, които след датата на Брекзит считат да се реалокират във Англия, би трябвало да наблюдават новините по отношение на бъдещото имиграционно законодателство на страната, тъй като то сега към момента е в полемика, а и с новото държавно управление на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени, уточни Асенов. По думите му даже и да не са кандидатствали към датата на Брекзит, правата на жителите остават непроменени. Това значи, че те ще продължат да живеят и да работят във Англия, ще имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на опазване на здравето. Те би трябвало да аплайват за статут на уседналост до 31 декември 2020 година. Правата им ще бъдат обезпечени както при договорка, по този начин и при липса на договорка за Брекзит.

До момента по схемата за статут на уседналост са кандидатствали 54 100 български жители. България се подрежда на шесто място по безспорен брой на кандидатствали и преди всичко като отношение на броя на кандидатствалите по отношение на общия брой на популацията, т.е. 54% от българите към този момент са кандидатствали по схемата.

По последни данни на Статистическата работа на Обединеното кралство има към 120 хиляди български жители на възраст над 16 години на територията на Англия, т.е. в тези данни не са включени децата и сезонните служащи, защото те не живеят непрекъснато на територията на Англия.

Васил Асенов добави: „ Ако отпадне преходният интервал, техните права ще бъдат обезпечени по линията на схемата за уседналост. Важно е да се знаят четири неща. Първо, лицата би трябвало да аплайват по схемата за уседналост. Второ, техните права ще бъдат обезпечени към датата на Брекзит и те би трябвало да аплайват по схемата в открития период. Трето, техните близки членове на фамилията ще могат да се причислят към тях и след Брекзит, само че най-късно до 29 март 2022 година И четвърто, някои права, които са директно свързани с участието на Англия в Европейски Съюз, няма да бъдат непокътнати по линията на схемата за уседналост, най-много свързани с съгласуваност на системите за обществена сигурност... Например европейската здравноосигурителна карта, издадена във Англия, няма да бъде годна в други страни от Европейски Съюз. Българските жители няма да бъдат предпазени от Съда на Европейски Съюз, а осигурителни интервали, които са добити след датата на Брекзит, няма да могат да се признават в друга страна от Европейски Съюз, в случай че няма съответното заместващо съглашение. "

Ако след 2020 година хората се окажат без статут на уседналост, автоматизирано ще попаднат във " враждебната атмосфера на Англия " и доста жители могат да бъдат автоматизирано принудени да изоставен Англия, предизвести Асенов.

За българските студенти, които са признати за тази образователна година във Англия, сподели, че ще продължат следването си и важи изискването, че би трябвало да аплайват за статут на уседналост.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР