Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Новата шефка по киберсигурност: Как да не разбирам от компютри?

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

„ Как да не запознат съм компютри? Най-малкото, което е, всеки държавен чиновник би трябвало да има минималните равнища на техническа и осведомителна просветеност схваща. Аз в границите на администрацията, в която съм работила, съм прекосявала през разнообразни образования, в това число владея и квалификацията ITcard ". С тези думи вицепремиерът Марияна Николова разяснява пред Нова тв решението на премиера Бойко Борисов да я направи началник на новия Съвет по киберсигурност. Николова стана вицепремиер на мястото на Валери Симеонов и бе посочена за негова доста доверена служителка. Назначението й от през вчерашния ден пристигна часове откакто водачът на НФСБ насочи остри рецензии към Борисов и към ръководството и загатна за повреждане на обединението.

Тя сподели, че не приема поста като капан, в който може да попадне при последваща огромна хакерската офанзива в страната.

" В прерогативите на министър-председателя е да дефинира ресорите на неговите заместници. След като съм приела този сектор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Не смятам, че в страната може да се дефинира някакъв бранш като " парещ картоф ", " парещ картоф " може да се каже във всяка сфера. Тук характерното е, че след офанзивата към Национална агенция за приходите страната предприе редица фактори. Аз внесох незабавна разпоредба в Министерския съвет по отношение на осведомителната сигурност ", сподели вицепремиерът и отхвърли назначението и да има нещо общо с напрежението в ръководещата коалициякоментарите на Валери Симеонов.

Тя акцентира, че функционалностите на ръководителя на Съвета по киберсигурност са управителни.

" Важно е да отбележим, че съветът се състои от 18 ръководителя на значими ведомства в страната, като тук влизат силовите ведомства - Министерство на вътрешните работи, МО, ДАНС, Министерство на външните работи, МТИТС, както и основни ръководители на разследващите служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде избран с декрет ", изясни вицепремиерът.

Николова уточни, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност.

" След като Съветът стартира работа, аз персонално ще предложа промени в Наказателния кодекс, защото смятам, че глобите са извънредно занижени. Наказанията, които се плануват, са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер би трябвало да знае, че ще го грози глоба от най-високо равнище. Той може да получи и доживотна възбрана да посещава страни членки на Европейски Съюз ", добави тя.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР