Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Никой не контролира безопасността на аквапарковете в България

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Няма организация в България, която да следи за сигурността на аквапарковете в страната. Това съобщи в изявление за БНР Митко Вълев, член на УС на Сдружението „ Българска професионална асоциация за басейни и спа “. Той разяснява трагичния случай от Приморско, при който юноша на 18 години почина при конфликт с друго момче на водна пързалка в аквапарк. Полицията ще прави още един оглед на оборудването, стана ясно през днешния ден. Според Вълев, най-вероятно някое от разпоредбите за прилагане на пързалката не е спазено. По думите му спасителите на място би трябвало отговорно да съблюдават инструкциите и да не позволяват хората, които се пускат по пързалките, да нарушават разпоредбите. Много постоянно туристите не се преценяват с разпоредбите, вършат им се забележки, все пак те не престават да се пускат по пързалките по метод, по който не би трябвало, акцентира Вълев. Той добави, че в България няма организация, която да следи за сигурността на аквапарковете.

Очаква се по-късно през днешния ден от Регионалната дирекция за строителен надзор и Комисията за отбрана на потребителите да кажат дали и те ще извършат инспекция на водното оборудване.

От самия аквапарк също считат, че момчето не е спазило разпоредбите, които се дават от инструктор преди прилагане на съответното оборудване. Нелепият случай е станал на рискова пързалка, наречена „ Цунами “. Двете момчета са се сблъскали в улея на пързалката и едното е умряло от тежка контузия на главата. Другият юноша е прегледан и освободен от болничното заведение.

Аквапаркът ще остане затворен, до момента в който не престават процесуално-следствените дейности. От прокуратурата са назначили нова експертиза, която би трябвало да откри точната причина за гибелта на момчето.

Николай Михайлов, който е разпоредник в “Аква Планет “ в Приморско, съобщи пред БНР, че при спускането си по рисковата пързалка най-вероятно момчето не е спазило инструкциите за сигурност. Явно не е спазена инструкцията на служителя. Има си чиновник, който разпорежда, само че до каква степен разбрах, не е спазил инструкцията. За вярно втурване изобщо не е изчакан чиновник. По принцип вярното втурване – кръговете са с дръжки по посока на придвижването, индивидът би трябвало да е седнал, да се държи крепко и да се спусне. Доколкото разбрах, се е спуснал с главата напред, споделя Михайлов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР