Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Радев: Правителството е притиснато за сделката за F-16

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Правителството ни е притиснато, а цената за изтребителите ще набъбва. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев по време на среща с посланиците и непрекъснатите представителите на България зад граница. Не съм срещу F-16, само че трябваше да се упорства за съблюдаване на финансовата рамка, безапелационен бе президентът.

Искам нещо да почистим, с което се спекулира тук. Президентът не е срещу F-16, дано да сме наясно. Президентът до момента не е коментирал самолети, макар, че съм летял и на трите. Срещу единия доста пъти съм летял и съм се бил. Президентът е за това не просто да си купим аероплан от нашия стратегически сътрудник, само че и да има качества, уточни Румен Радев пред дипломатите ни.

По думите му държавното управление издига надали не като девиз, че F-16 е прелестен и би трябвало този аероплан да бъде платен, само че той се нуждае от голям пакет, с цел да бъде подготвен и да има оперативни качества, с цел да бъде ефикасен. Когато едно от нещата го няма, това съставлява опасност за неговите качества.

Всичко идва до цената - тази цена, която сме договорили, в напълно близко време ще набъбне. Тези разноски ще ги има. Аз изцяло разбирам държавното управление – то е притиснато. Първо, цената отиде доста над оповестената рамка, акцентира още Румен Радев.

Ако някой е имал да упорства за нещо, би трябвало да е упорствал да се съблюдава финансовата рамка. Всички тези задължения, които първоначално се поеха, че ще има разсрочено заплащане, индустриално съдействие, цялостен пакет, нищо не остана от тях, съобщи президентът.

Румен Радев приказва и за положението на Европейския съюз и европейските институции. Трябва да се опитаме да върнем доверието в европейските институции. В момента, съгласно мен, доста повече жители са показани в Европарламента и имат чувството, че техният глас се чува. Ние би трябвало да използваме това и да го превърнем в действие, бе апелът на президента. Най-голямата уязвимост на Европейски Съюз е взимането на скоростни и бързи основни решения. Останалите световни играчи Съединени американски щати, Русия и Китай се оправят доста по-добре в това отношение. Има доста въпроси, по които би трябвало да се вземе отношение. За образец мога да дам, че се приказва за основаване на европейска войска, която да не дублира НАТО. Как ще се случи това? Имаме голям късмет да консолидираме нашия военнопромишлен комплекс в Европа. Това ще е огромна стъпка напред. Дунавската тактика може да се употребява за възкръсване на Северозападна България. Трябва да бъдем по-активни, сподели още Румен Радев.

На Балканите България стои устойчиво, счита президентът. Поддържаме положителни връзки с всички наши съседи. Проблемите в Турция оказват въздействие и върху нас, тъй като Турция е наш стопански сътрудник. Винаги съм казвал, че би трябвало да се вземе решение, в случай че има огромна мигрантска вълна, тъй като съгласно мен няма да имаме опция да се оправим с нея. Тук Европейски Съюз би трябвало да се намеси и помогне. Ние би трябвало да пазиме нашите национални ползи. Със Северна Македония връзките ни се развиват доста добре. Ние би трябвало да продължим да поддържаме Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Това е наш дълг. Но, в случай че Северна Македония желае в действителност да стане член на Европейски Съюз, би трябвало да съблюдава добросъседските връзки. Трябва да почистим всичко от предишното, което ни раздалечава. Това не може да продължава до безспир. Имаме доста работа по книгите, учебниците. Ситуацията в Западните Балкани е доста комплицирана. Работим всички. Не би трябвало нашето малцинство в Западните околности да се трансформира в залог за каквото и да е било, безапелационен беше Радев.

Президентът засегна и тематиката за връзките ни със Съединени американски щати. Според него те се развиват доста добре и по този начин би трябвало да продължава. Сега би трябвало да се приказва за скритите разноски по договорката за изтребителите и аз упорствам за бистрота. Искам отново да повторя, че това няма нищо общо с връзките ни със Съединени американски щати. Това си е наш вътрешен проблем, съобщи президентът.

Отношенията ни с Русия стартират да стъпват на една прагматична съществена, акцентира Радев. Крайно време е българското държавно управление да се пребори за по-ниска цена на газа. При визитата ми в Русия и срещата ми с президента Владимир Путин стана ясно, че Русия дава картбланш за това, разгласи президентът.

Относно Китай, акцентира той, приказваме за бизнес и вложения, само че все още те липсват. Към момента България се посещава от 20 000 туристи, а Хърватска от 200 000. Трябва да работим в тази тенденция. Трябва да се отвори клон на китайска банка у нас. Трябва да сложим връзките си с Китай на пистата на високите технологии. Трябва да преоценим по-бързо нашата политика. Трябва да забележим какви позиции загубихме в Африка, Близкия Изток, Средна Азия, Латинска Америка. България би трябвало да се отваря от ден на ден към света, безапелационен беше Радев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР