Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

България избира свои представители в ЕП за четвърти път

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

За четвърти път България взе участие в изборите за членове на Европейския парламент. Избирателите ще могат да избират сред 13 партии, 8 обединения и 6 самостоятелни претенденти. Общо 318 регистрирани претенденти ще се борят за 17 места в Европейския парламент.

Общо 6 374 924 е броят на гласоподавателите в предварителните описи в изборите за членове на Европейския парламент от България.

Броят на изборните секции в цялата страна е 11 897, а на тези в чужбина - 191 в 64 страни.

Избирателните секции отвориха порти тъкмо в 7.00 часа. Изборният ден ще завърши тъкмо в 20.00 часа.

Забранена е политическата пропаганда, както и оповестяването на резултатите от социологическите проучвания до 20.00 часа.

Избирателите в България гласоподават в съответни изборни секции, определяни по отношение на непрекъснатия адрес на жителите съгласно документите за идентичност. Възможно е гласоподаване и в изборни секции по отношение на сегашния адрес, само че е нужна предварителна регистрация при съответната общинска администрация по сегашния адрес, не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Избирателите с трайни увреждания, които не им разрешават да упражнят изборното си право в изборното помещение, могат да гласоподават с преносима изборна кутия, само че би трябвало също да декларират желанието си не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Изключения при гласуването по непрекъснат адрес са вероятни за студенти и възпитаници.

На бюлетината първо се отбелязва партията, обединението или самостоятелния претендент и по-късно може да се избере преференция със наследник химикал със знаците Х или V.

Бюлетината ще се счита за годна в случай че гласоподавателят гласоподава за партия или коалиция, само че означи две или повече преференции в нея. Преференциите в такива бюлетини обаче няма да важат.

За да е годна, на бюлетината би трябвало да има два печата, единият се слага преди гласуването, вторият след попълването й.

В България по време на избори за членове на Европейския парламент територията на страната, в това число секциите отвън страната, съставлява един многомандатен избирателен регион, което значи, че всички гласоподаватели избират всред едни и същи описи с претенденти.

Справка за мястото на секциите в чужбина може да се направи на страницата на ЦИК или в дипломатическото ни посланичество, където се намират.

За изборите за Екологичен потенциал гласоподавателят би трябвало да е живял не по-малко от три месеца в България или в страна на Европейски Съюз. Това значи, че той би трябвало да има регистрация по непрекъснат или сегашен адрес в съответната страна.

На изборите ще има машинно гласоподаване и то с високи стандарти за надеждност и сигурност на вота, увериха от ЦИК.

Машини за гласоподаване има в 3000 секции. Машините са със програмен продукт, който е напълно съгласуван с условията на Изборния кодекс и със спецификациите на ЦИК.

ЦИК дефинира съответните секции, в които ще има машини за гласоподаване. Те са във всички 31 региона в страната и са избрани по специфична методика и информация за тях може да се направи в интернет страницата на Централната изборна комисия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР