Номинираната за наследник на Марио Драги като ръководител на Европейската

...
Номинираната за наследник на Марио Драги като ръководител на Европейската
Коментари Харесай

Лагард защити пред ЕП стимулиращата политика на ЕЦБ

Номинираната за правоприемник на Марио Драги като началник на Европейската централна банка - Кристин Лагард отбрани пред Европейския парламент политиките на рекордно ниски лихви и на изключителните стимулиращи ограничения, прилагани в резултат на Голямата криза и дълговата рецесия в еврозоната, осведоми БНР.

По време на нейното чуване пред комисията по стопански и парични въпроси на Европейския парламент в Брюксел преди гласуването на кандидатурата ѝ от страна на депутатите, Кристин Лагард уточни, че е е съгласна, че "е нужна мощно приспособима парична и лихвена политика за нескончаем интервал от време ".

Тя също по този начин отбрани новите финансови принадлежности на Европейската централна банка, включващи покупките на еврооблигации и политиката на негативни лихви, като сподели, че те са помогнали за разкриването на 11 милиона нови работни места от 2013-а година насам и че без тях "кризата щеше да бъде доста по-лоша “.

Според нея ЕЦБ би трябвало да слуша и да схваща финансовите пазари, само че не е належащо да се управлява от тях при установяване на паричната си политика.

Г-жа Лагард означи, че централните банкери би трябвало да работят в границите на паричната и фискалната политика и да продължат да упорстват за структурни промени в границите на Европейски Съюз, с цел да могат страните-членки да се преборят с заплахата от криза.

Лагард дефинира климатичните промени, технологиите и фрагментацията на многонационалния ред като съществени провокации пред институцията.

На въпрос дали Банката и еврозоната са готови за очертаващата се комерсиална война със Съединените щати и набиращите мощ популисти в Европа, чиито дейности могат да доведат до нова криза, тя отговори:

„ Категорично би трябвало да има съдействие, в случай че всички институции в Европа и изключително в еврозоната желаят да дадат отговор на опасността от национализма и популизма. И това е обвързвано с фискалната роля, която доста страни биха могли да играят. Някои страни в еврозоната могат да употребяват фискалното си пространство, с цел да подобрят широколентовата инфраструктура, както и да задействат обществени разноски, които да оказват помощ в борбата с рецесията “

Кристин Лагард също по този начин прикани страните с недостиг в границите на 0,5% от Брутният вътрешен продукт да оказват помощ за битката с рецесията, като влагат в инфраструктура. Останалите, означи тя, би трябвало да работят по-усилено върху структурните промени, до момента в който е налице стопански напредък, защото това "ще даде по-добри техните резултати ".

Лагард подаде оставка като началник на Международния валутен фонд, която влиза в действие от 12-ти септември, откакто европейските водачи я предложиха да застане отпред на ЕЦБ за осемгодишен мандат от 1-ви ноември.

Очаква се евродепутатите от комисията да гласоподават за кандидатурата ѝ към 19 ч. българско време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР