Номинираната от ГЕРБ-СДС за ротационен министър-председател Мария Габриел и зам.-председателят

...
Номинираната от ГЕРБ-СДС за ротационен министър-председател Мария Габриел и зам.-председателят
Коментари Харесай

Разговорите не са в ледена епоха: Габриел поиска от ПП-ДБ ново поведение и нов състав на кабинета

Номинираната от ГЕРБ-СДС за ротационен министър-председател Мария Габриел и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев настояха „ Продължаваме промяната – Демократична България “ да „ сменят метода “ и да „ премислят състава, личностите и правилата “ за сформиране на постоянен кабинет с втория мандат. Президентът Румен Радев през вчерашния ден връчи на ПП-ДБ досието с проучвателния мандат, само че го направи „ единствено тъй като е задължен “ по конституцията.

„ Разговорите не са в ледена ера , диалози може да има, в случай че се премислят състава, личностите, правилата и доверието. Призовавам ПП-ДБ да обмисли всичко. Недоверието от обществото е голямо . Ако същинската цел е да стабилизираме страната, то всеки би трябвало да направи крачка обратно. Мандатоносителят е на ход - да търси и откри поддръжка “, съобщи в малко изказване Габриел в коридорите на Народното събрание.

Томислав Дончев от своя страна разяснява, че има „ война сред институциите “ и настоя ПП-ДБ да не го „ одобряват като ултиматум и да сменят метода “. „ Вземете образец от нас, направихме всички вероятни и невъзможни взаимни отстъпки. Не може с 15 % от народните представители да получиш цялата власт. Не е демократично, предложете различен формат, говорете с нас, с другите обединения, България би трябвало да има държавно управление “, уточни Дончев.

От ГЕРБ не прецизираха кои персони и задания би трябвало да бъдат предоговорени. По-рано в ефира на Euronews Bulgaria обаче разяснява, че съгласно него е редно след абсурда с изтеклите записи и всичко случило се по-късно първият ротационен министър председател да бъде не излъченият от ПП-ДБ Николай Денков, а самата Мария Габриел. 
В очакване
Очаквам да се чуем с Мария Габриел и да забележим по кое време ще седнем на масата и да обсъждаме същината. Така номинираният от ПП-ДБ за министър председател акад. Николай Денков отговори на репортерски въпроси по кое време и по какъв начин ще продължат „ замразените диалози “ с ГЕРБ-СДС по проектокабинета.

Спокойно изчакахме няколко дни, с цел да забележим какъв ще е методът на ГЕРБ, изясни Денков. Така че в избран смисъл той е очаквал сходна реакция. Това, което мога да кажа, е, че диалозите по такива значими въпроси не би трябвало да се афишират през медиите, добави той.

На Facebook страницата си съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков пък написа, че " никой не може да си разреши да приканва България да няма постоянно държавно управление, никой не може да поставя бюджета и парите на хората на назад във времето поради персоналните си властови упоритости. Няма да позволим България да поеме бърз курс към Евразия и да загуби свободата и демокрацията си. Имаме потребност от постоянно и про-европейско държавно управление час по-скоро. Имаме потребност от устойчиво Народно заседание с дълъг живот.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР