Номинацията на български кандидат за еврокомисар очаквано създава напрежение между

...
Номинацията на български кандидат за еврокомисар очаквано създава напрежение между
Коментари Харесай

Euractiv: България издига Даниел Лорер за еврокомисар?

Номинацията на български претендент за еврокомисар предстоящо основава напрежение сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Причината е, че двете обединения не съумяват към този момент да реализират съгласие към единна кандидатура, само че такава би трябвало да има, споделиха източници на EURACTIV от Министерски съвет.

Засега любимец за позицията е Даниел Лорер, който е член на управлението на " Продължаваме промяната ". Но това е предпоследно, на следващия ден всичко може да се промени - обстановката е динамична, изяснява източници от ПП-ДБ.

Лорер е народен представител от Политическа партия и беше министър на нововъведенията в държавното управление на Кирил Петков. Той беше включен в първия проектокабинет с министър председател Николай Денков, само че отпадна от окончателния състав на държавното управление с гледище на ГЕРБ.

Все още не е отхвърлена опцията държавното управление да издигне двама претендентите.

Едининият да е на Политическа партия, а другият на ГЕРБ които поддържат държавното управление. Накрая решението би трябвало да бъде оставено в ръцете на Европейската комисия (ЕК), която избира бъдещият еврокомисар да е жена и от ЕНП, с цел да се резервира салдото в комисията.

България ще се опита да убеди Европейска комисия, че за дотъкмяване на мандата на Мария Габриел това не трябва да е водещо изискване.

Партньорът на " Продължаваме промяната " (ПП) в обединението - " Демократична България " (ДБ), нямат интерес към еврокомисарския пост. Слуховете, че в Брюксел може да замине съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, са спекулации, споделят от политическата мощ.

За позицията на еврокомисар настойчиво беше спряган съпредседателят на Политическа партия и някогашен министър председател Кирил Петков.

Но откакто другият водач на " Промяната " Асен Василев стана министър на финансите, поради напрежението в Народното събрание, идните договаряния за конституционна промяна, болшинства за закони и възобновяване на регулатори, сходно деяние ще се одобри като бягство от отговорност от страна на Петков.

Все още се помни в Брюксел и сериозния гаф с публикувания запис от Радостин Василев, в който Петков споделя за собствен поверителен диалог с Урсула фон дер Лайен.

ГЕРБ, които принадлежат към най-голямото политическо семейство - Европейската национална партия, считат, че те би трябвало да предложат наследника на Мария Габриел. Още през май се появиха изявления, че това би могла да е евродепутатката Ева Майдел.

Еврокомисията упорства за представител от България

Българският еврокомисар Мария Габриел оваканти поста, с цел да стане вицепремиер и министър на външните работи в кабинет, излъчен с втория мандат на ПП-ДБ - и ротационен министър председател след 9 месеца.

Мандатът на актуалната Европейска комисия изтича след европейските избори през май следващата година, само че България беше подканена да номинира еврокомисар в телефонен диалог преди седмица на Урсула фон дер Лайен с премиера Николай Денков.

Правителствената пресслужба заяви, че държавното управление ще излъчи българския претендент и кандидатурата ще бъде подадена скоро в Брюксел.

ПП още не е член на " Обнови Европа "

ПП към момента не е част от европейско политическо семейство, само че опитите да се причисли към либералите от " Обнови Европа " (Renew Europe) - третата по величина група в Европейския парламент, датират от година.

" Преговорите са в много напреднал стадий, въпросът е през коя от партиите в " Обнови Европа " да го създадем - през Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) или през придвижването на Макрон ", изясни източник от Политическа партия. За да се причисли Политическа партия към АЛДЕ, е належащо единодушието на Движение за права и свободи - партията на Доган е член на АЛДЕ от 2001 година От Движението оповестиха м.г., че няма да пречат на " Промяната ", стига да спрат с " неоснователните обвинявания " към Движение за права и свободи.

За да бъде определен, Лорер би трябвало да получи поддръжката Урсула фон дер Лайен, по-късно на ход е Европейския парламент.

Най-напред обаче би трябвало да бъде номиниран и то откакто е едвам утихнал абсурдът, в който бе забъркано името на брачната половинка му Виолета Лорер. Въпреки финансовата ѝ експертиза тя няма да бъде препоръчана за член на борда на Европейската капиталова банка (EИБ), откакто ГЕРБ-СДС са настояли да бъде оттеглена. Информацията за желанието на финансовия министър да я номинира беше разгласена от " 24 часа ".

Механизъм за номинации и назначения, с цел да се заобикаля сходно напрежение сред двете обединения, към момента не е направен.

Влизането на Политическа партия в " Обнови Европа " ще бъде мощен мотив на държавното управление за политическа поддръжка от Нидерландия за Шенген.

През предходната година Кирил Петков се похвали с положителни връзки с нидерландския министър председател Марк Рюте, който е чат от същото политическо семейство. Именно поддръжката на политическите блокове в Европейски Съюз беше изчезналата част за поддръжката на българската амбции за Шенген през 2022 година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР