Номинацията на България за почетна страна на тазгодишния Международен панаир

...
Номинацията на България за почетна страна на тазгодишния Международен панаир
Коментари Харесай

България и Гърция - най-надеждните опори на Запада в Източното Средиземноморие и Черно море

Номинацията на България за почетна страна на тазгодишния Международен панаир в Солун - най-големият търговски панаир в страната, който се организира годишно в северния пристанищен град - може да е изненада на пръв взор. Това е чест, която нормално е непокътната за страни с мощна стопанска система и забележителен капиталов интерес към страната хазаин, като предходните носители на оценката са: Съединени американски щати, Русия, Китай и Обединените арабски емирства. Някои може би са очаквали, че тази година купата ще бъде присъдена на страна като Франция, Германия или Индия, вместо това Солун е окичен с български флагове. Случайно? Вероятно не, тъй като България е най-близкият комшия и другар на Гърция в геополитическата игра, която се разпростира в района, заяви " Катимерини ".
 
 Между систематична газова връзка България-Гърция (IGB) Между систематична газова връзка България-Гърция (IGB) Източник: Министерство на енергетиката
В изявление тази седмица за държавната Атинско-македонска осведомителна организация (АМИА), до момента в който присъстваше на откриването на павилиона на страната си на интернационалния панаир, българският президент означи, че " България и Гърция образуват стратегическа ос на непоклатимост, която обезпечава сигурност и вероятности за стабилно развиване и напредък за целия район ".

Той не беше изкусен с този комплимент към положителния комшия, който уважи страната му на най-важното комерсиално ревю, а описваше действителността, която се образува: Гърция и България в действителност се трансформират в най-надеждните опори на Запада в Източното Средиземноморие и Черно море.
 Гърция Гърция Източник: Zonanews
Със строителството на стратегически планове (газопровод за полутечен природен газ IGB, автомагистрали, връзки от гръцките пристанища до българския бряг) те съставляват енергийна и транспортна ос в един бързо изменящ се район, който се стреми да способства за напъните на Европа да се откаже от съветския газ и за напъните на интернационалната корабоплавателна промишленост да не бъде подвластна от геостратегическата употреба на пролива Босфор от страна на Турция.

Руският експанзионизъм, изразен в съветското навлизане в Украйна, и възходящото предпочитание за надзор над Черно море от страна на съветския президент Владимир Путин и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, тласкат България, членка на НАТО и Европейски Съюз, по-близо до Егейско море и я обвързват по-силно с южния ѝ комшия и съдружник Гърция.

При настоящето развиване на събитията Атина и София се нуждаят една от друга. Президентът Радев призна, че страната му е доста заинтригувана - наред с другото - от проектите за развиване и ръководство на северните гръцки пристанища Кавала и Александруполис, и изключително във връзка с блокираните търговски пътища в Черно море вследствие на войната в Украйна.

Той също по този начин означи, че Гърция не може да разгърне изцяло капацитета си в региона на енергетиката, превоза и други области без България, заради което двете страни би трябвало да останат единни. Следователно, с изключение на двустранните стопански връзки, почитането на прилежащата страна в Международния панаир в Солун има още по-големи последствия.
 
Източник: БГНЕС
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР