Номиналните критерии трябва да бъдат уважавани, но големият въпрос е

...
Номиналните критерии трябва да бъдат уважавани, но големият въпрос е
Коментари Харесай

Паника В Правителството! Нов Леден Душ За България! Честито, Можем Директно Да Забравим За

Номиналните критерии би трябвало да бъдат уважавани, само че огромният въпрос е за постигането на стабилно доближаване. Когато се стигне до шокови обстановки, а те постоянно се случват, какъв брой стабилно е обществото, запита основният икономист на Европейската централна банка Питър Прат.

Така с въпрос той отговори на публицист от БНР, попитал го дали икономическото доближаване с валутния съюз е най-голямото предизвикателство пред България, с цел да одобри еврото.

Говоря и за политически, и стопански шокове. Не е въпросът единствено за икономическата резистентност, само че и за общественият консенсус, който сте постигнали в страната си, отговори Прат, представен от националното радио.

България би трябвало да покаже, че стопанската система й доближава равнището на някои от по-богатите страни в Европейски Съюз преди да обмисли присъединение към еврозоната, акцентира основният икономист на ЕЦБ.

Прат беше в София за присъединяване в конференция за икономическото развиване на страните от Централна и Югоизточна Европа, проведена от Асоциацията на банките в България.

България извършва техническите критерии от Маастрихт (за влизане в еврозоната) - за инфлация, бюджетен недостиг и съответствие дълг към Брутният вътрешен продукт (плюс неспоменатите - ниски дълготрайни лихви* и резистентност на валутния курс), сподели наскоро на среща с ръководителя на Европейски Съюз Доналд Туск министър председателят Бойко Борисов. И беше безапелационен, че заслужаваме място в " чакалнята " на еврозоната - така наречен Валутно-обменен механизъм (ЕRM2).

От Европейски Съюз обаче слагат и други нетехнически критерии, свързани с престъпността, корупцията и правосъдната система, означи Борисов.

Премиерът посочи положителните макроикономически индикатори на страната ни и посочи, че 2016 година е първата фискална година с регистриран остатък след 2008 година Той уточни също, че страната ни е трета след Естония и Люксембург с най-нисък държавен дълг като условен дял от Брутният вътрешен продукт.

Макар да не са формализирани като Маастрихтските критерии, определящи за България са критерии, свързани с догонването на приходите в Европейски Съюз – така наречен действителна конвергенция, или доближаването, акцентира economix.bg.

366 години на Източна Европа, с цел да стигне заплатите в Германия, демонстрираха профсъюзни калкулации в Чехия.

Всъщност влизането в " чакалнята " е също механически (номинален) аршин за участие в еврозоната. Решението е политическо и на процедура е единствената стъпка, при която ЕЦБ може да наложи несъгласие против приемането на нови страни в еврозоната. След като страната влезе в ERM2, за не по-малко от 2 години би трябвало да покрие четирите критерия за номинална конвергенция.

*Ниски дълготрайни лихви (доходност по 10.5-годишните ДЦК), които не надвишават с повече от 2 процентни пункта доходността в трите страни на Европейски Съюз с най-ниска инфлация.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР