Нобеловата награда за литература през тази година е присъдена на

...
Нобеловата награда за литература през тази година е присъдена на
Коментари Харесай

Французойката Ани Ерно получи Нобеловата награда за литература

Нобеловата премия за литература през тази година е присъдена на френската писателка Ани Ерно, заяви комитетът по награждаването.

Ерно е известна с видимо простичките си романи, в които се опира на персоналния си опит във връзка с класата и пола.

„ Тя бе отличена за смелостта и клиничната заостреност, с които разкрива корените, отчужденията и груповите ограничавания на персоналната памет ", съобщи журито.

Нобеловата премия е съпроводена от орден и парична премия в размер на 10 милиона шведски крони (около 911 400 долара).

Миналата година премията бе присъдена на родения в Танзания публицист Абдулразак Гурна, чието творчество се концентрира върху тежкото състояние на бежанците и изгнаниците, колониализма и расизма.

Ерно, чието име циркулира в спекулациите за Нобел от няколко години, е 17-ата жена, която печели влиятелната премия, от общо 119 лауреати за литература от връчването на първия Нобел през 1901 година насам.

През последните години Шведската академия даде обещание да направи премията по-разнообразна след абсурда с #MeToo през 2017-2018 година, който я остави в безредици.

Ерно ще получи премията от крал Карл XVI Густав на публична гала в Стокхолм на 10 декември - годишнината от гибелта през 1896 година на учения Алфред Нобел, основал премиите в наследството си. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР