Нобеловата награда за литература, която ще бъде обявена днес, може

...
Нобеловата награда за литература, която ще бъде обявена днес, може
Коментари Харесай

Критик на Путин е претендент за спечелването на Нобелова награда

Н обеловата премия за литература, която ще бъде оповестена през днешния ден, може да отиде при политически създател, критик на Кремъл , споделят специалисти.

Всички догатки от последните няколко седмици ще получат своя отговор към 14:00 българско време, когато Шведската академия в Стокхолм разкрие своя избор.

Руската авторка и прям критик на Кремъл Людмила Улицка, която живее в самоналожено заточение в Германия, е постоянно споменавана в тазгодишните спекулации.

Нейните епични романи, постоянно фокусирани върху персоналните връзки , са сравнявани с тези на Лев Толстой и Джон Стайнбек.

Тя остро подлага на критика съветския президент Владимир Путин за неговата „ безсмислена “ война в Украйна, като предвижда, че тя ще бъде „ пагубна “ за Русия.

Лиза Ирениус, културен редактор в шведския всекидневник " Svenska Dagbladet ", сподели, че " би било самоуверен избор да защитим съветската просвета във време, когато Москва е подложена на критика поради Украйна. "

Но също по този начин би изпратило обръщение, че " литературата е свободна от политиката " , добави тя.

Сайтовете за залагания бяха изненадващо точни в прогнозирането на лауреата през последните години, като през днешния ден имената на норвежкия драматург Йон Фос и китайския публицист на авангардна фантастика и книжовен критик Джан Сюе също са измежду спряганите за наградата.

Но Бьорн Виман, редактор в шведския вестник " Dagens Nyheter ", сподели пред Агенция Франс Прес, че неговият любимец е политически създател, чието име попада в публичното пространство от години: Салман Рушди.

Роденият в Индия английски създател оцеля след намушкване на сцената предходната година, откакто се криеше години наред поради иранска фетва, призоваваща за гибелта му поради книгата му от 1988 година „ Сатанинските стихове “.

„ Време е той да завоюва и в случай че го направи, шапки долу пред Академията “ за отбраната на свободата на изложение, която Рушди въплъщава, сподели Уиман.

Френската авторка Ани Ерно завоюва премията през 2022 година

Нейните повече от 20 книги, доста от които са употребявани като учебни текстове във Франция от десетилетия, оферират на читателите тънък и остроумен прозорец към обществения живот на модерна Франция.

„ Когато Ерно с огромна храброст и клинична заостреност разкрива мъката на опита на класа, описвайки позор, оскърбление, ревнивост или неспособност да схванеш кой си, тя е постигнала нещо възхитително и трайно “, споделиха от академията, обяснявайки повода за награждаването Ерно. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР