Нобеловата награда за литература бе присъдена на 77-годишната американска поетеса

...
Нобеловата награда за литература бе присъдена на 77-годишната американска поетеса
Коментари Харесай

Американската поетеса Луиз Глюк спечели Нобела за литература

Нобеловата премия за литература бе присъдена на 77-годишната американска поетеса и есесист Луиз Глюк.

„ Нобеловата премия за литература за 2020 година се присъжда на американската поетеса Луиз Глюк „ за нейния безпогрешно различим лиричен глас, който с аскетична хубост прави самостоятелното битие универсално “, се споделя в публично изказване на Нобеловия комитет на Кралската шведска академия на науките.

Глюк е авторка на голям брой поетични книги. Тя е притежател на Националната премия за книга със „ Стихове 1962-2012 “ (2012). Тя обича да написа за отчаяние, отменяне, загуба и изолираност, по тази причина рецензентите постоянно назовават ​​поезията й като „ мрачна “ или „ тъмна “.

Работата на Глюк постоянно е предмет на задълбочени университетски проучвания. Документацията към творбите ѝ, в това число ръкописи, преписка и други материали, се съхраняват в Библиотеката за редки книги и ръкописи „ Beinecke “ в Йейл.

Церемонията по награждаването ще се състои в Стокхолм на 10 декември, деня на гибелта на шведския бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896). Поради пандемията от ковид, това събитие ще се организира онлайн.

Авторката не е издавана на български.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР