Нобеловата награда за икономика беше присъдена на трима американци за

...
Нобеловата награда за икономика беше присъдена на трима американци за
Коментари Харесай

Нобеловата награда за икономика отива при трима американци

Нобеловата премия за стопанска система беше присъдена на трима американци за техните заслуги при обясненията на ролята на банките в стопанската система , оповестява " Франс прес ".

Бен Бернанке, Дъглас Даймънд, и Филип Дъвбиг бяха отличени за това че " доста са подобрили разбирането ни за ролята на банките в стопанската система, изключително по време на финансови рецесии, както и за това по какъв начин да се контролират финансовите пазари ", регистрират от журито и допълват, че техните разбори са от огромно практическо значение за регулирането на финансовите пазари и оправянето с финансови рецесии.

68-годишният Бернанке, ръководител на Федералния запас на Съединени американски щати сред 2006 година и 2014 година, става прочут с разбора си на " най-лошата икономическа рецесия в актуалната история " - Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век.

BREAKING NEWS:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2022 in Physics to Alain Aspect, John F. Clauser and Anton Zeilinger.
— The Nobel Prize (@NobelPrize)
Даймънд, професор в Чикагския университет, роден през 1953 година, и Дибвиг, на 67 години, професор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, на собствен ред бяха отличени за това, че са посочили по какъв начин " банките оферират оптимално решение " за ориентиране на спестяванията към вложения, като работят като медиатор.

Наградата за стопанска система, учредена от Шведската централна банка, е единствената премия, която липсва при първичните пет, основани от учения Алфред Нобел, което ѝ печели прозвището " подправен Нобел ".

Подобно на останалите Нобелови награди обаче, тя идва с отличие и парична сума от 10 милиона шведски крони (около 900 000 долара).

Наградата ще бъде връчена на спечелилите от крал Карл XVI Густав на публична гала в Стокхолм на 10 декември - годишнината от гибелта през 1896 година на учения Алфред Нобел, който учредява премиите в последната си воля и наследство.

беше присъдена на американците Дейвид Кард, Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс за " eмпирически принос към стопанската система на труда " и " за техния методологически принос към разбора на причинно-следствените връзки ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР