Нобеловата награда за физика беше присъдена на Ален Аспект от

...
Нобеловата награда за физика беше присъдена на Ален Аспект от
Коментари Харесай

Трима учени поделиха Нобеловата награда за физика тази година

Нобеловата премия за физика беше присъдена на Ален Аспект от Франция, Джон Клаузер от Съединени американски щати и Антон Цайлингер от Австрия за открития в региона на квантовата механика.

Тримата учени бяха отличени  “за опити със заплетени фотони, определяне на нарушаването на неравенствата на Бел и пионерство в науката за квантовата информация ”, се споделя в изказването на журито.

Ханс Елегрен, общоприет секретар на Шведската кралска академия на науките, разгласи носителя на премията в Каролинския институт в Стокхолм.

Макар огромна част от научните разработки в актуалната физика да са надалеч от разбирането и всекидневието на мнозина, работата в региона неведнъж е основополагаща за на практика нововъведения, които в огромна степен са обвързани с потребностите на актуалното човечество.

Миналата година признанието на Шведската академия на науките още веднъж беше ориентирано към трима физици -Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи. Тяхната работата им е помогнала да се обяснят и предскажат комплицираните естествени сили като по този метод е разширила разбирането ни за изменението на климата.

Седмицата на оповестяването на Нобеловите награди стартира в понеделник с шведския академик Сванте Паабо, който получи премията в региона на медицината за разкриването на тайните на неандерталското ДНК, което обезпечи основни знания за нашата имунна система.

Нобеловите награди не престават с химията в сряда и с литературата в четвъртък. Нобеловата премия за мир за 2022 година ще бъде оповестена в петък, а премията в региона на стопанската система – на 10 октомври.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР